Política

cimera de l’otan a Vílnius

Bany de masses de Zelenski a la cimera de Vílnius

L’OTAN promet Kíiv “una invitació” per entrar “quan els aliats ho acordin i les condicions ho permetin”

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha aparegut en un acte al centre Vílnius aquest dimarts a tarda i ha fet un discurs en què ha agraït a Lituània haver defensat donar una invitació a Ucraïna per entrar a l’OTAN.

Davant d’una plaça on s’han congregat centenars de persones, Zelenski ha assegurat que aquestes mostres de suport als carrers de Lituània ja demostren que són “aliats”.

El president ucraïnès ha fet aquestes declaracions poc després que l’Aliança hagi descartat oferir ara l’adhesió i s’ha limitat a dir que oferiran la invitació “quan els aliats ho acordin i les condicions ho permetin”.

L’OTAN ha promès aquest dimarts al president ucraïnès, Volodímir Zelenski, que Ucraïna rebrà una invitació formal per entrar a l’Aliança Atlàntica “quan els aliats ho acordin i les condicions ho permetin”.

En la cimera de Vílnius, els 31 líders de l’organització han acordat aquesta tarda una declaració conjunta per intentar donar esperança a Zelenski en plena contraofensiva de l’exèrcit ucraïnès contra Rússia.

Poc abans del tret de sortida a la cimera de l’OTAN, Zelenski havia alertat en un missatge a les xarxes socials que la proposta inicial que hi havia sobre la taula no estableix “un termini ni per la invitació ni per l’adhesió” del seu país a l’Aliança, tal com reclama des de fa mesos. “Ucraïna mereix respecte”, ha demanat.

Zelenski veu “absurd” que no es concreti una data per a la invitació i adverteix que això deixa “una finestra d’oportunitat” oberta per negociar en el futur “la pertinença d’Ucraïna a l’OTAN” com a part d’unes converses de pau.

En canvi, el president dels Estats Units, Joe Biden, veu amb bons ulls el redactat que ha proposat el secretari general de l’organització, Jens Stoltenberg, que no ha volgut avançar-ne els detalls. Sí que ha donat per fet, però, que s’eliminarà un dels passos que Ucraïna hauria de fer per entrar a l’OTAN.

Rússia farà servir bombes de dispersió si l’OTAN les facilita a Ucraïna

El ministre de Defensa de Rússia, Serguei Shoigú, ha afirmat aquest dimarts que en cas que els Estats Units subministrin bombes de dispersió a Ucraïna, Moscou “utilitzarà mitjans de destrucció similars”. Shoigú ha recordat que ni Rússia, ni els EUA, ni Ucraïna s’han sumat a la Convenció sobre municions de dispersió, però ha assegurat que Moscou, “sent conscient de l’amenaça que representa aquesta munició per a la població civil, s’ha abstingut i s’absté d’usar-les” en el curs de la seva campanya bèl·lica a Ucraïna.

Amb tot, segons el ministre rus, Moscou té en reserva suficient munició de dispersió, que és “molt més eficaç” i diversa que els anàlegs estatunidencs.

A més, el complex industrial-militar de Rússia ha multiplicat la producció de diverses armes i altres equips per a l’Exèrcit des de 2022, va assegurar.

En aquest sentit, va insistir que el subministrament de bombes de dispersió a Kíiv només “allargarà el conflicte” a Ucraïna.

Per la seva banda, el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, ha afirmat aquest dimarts que Ucraïna “s’està quedant sense munició” i que cal fer “tot el possible per subministrar-la-hi”, si bé la decisió de lliurar-li les controvertides bombes de dispersió és una decisió individual de cada país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.