Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

L’OTAN promet una invitació a Kíiv per entrar a l’aliança, però evita concretar un calendari

L’OTAN va prometre ahir al president ucraïnès, Volodímir Zelenski, que Ucraïna rebrà una invitació formal per entrar a l’Aliança Atlàntica “quan els aliats ho acordin i les condicions ho permetin”. En la cimera de Vílnius, els 31 líders de l’organització van acordar ahir a la tarda una declaració conjunta per intentar donar esperança a Zelenski en plena contraofensiva de l’exèrcit ucraïnès contra Rússia.

L’OTAN també ha decidit eliminar un dels passos per entrar a l’organització en el cas d’Ucraïna, que no haurà de fer un pla d’acció per a l’adhesió. Així, el text constata que aquest país ha assolit un “progrés substancial” en les reformes necessàries per “emprendre el camí” cap a l’OTAN. Per completar aquest procés, els aliats es comprometen a ajudar Ucraïna en les reformes democràtiques i de seguretat que li falten.

En aquesta línia, els líders de l’OTAN han acordat un programa d’assistència per reforçar l’exèrcit ucraïnès i la creació d’un nou consell OTAN- Ucraïna, que arrencarà dimecres amb la participació de Zelenski. “És un paquet destacat d’ajuda a Ucraïna, i un camí clar cap a la integració a l’OTAN”, ha assegurat Stoltenberg en la roda de premsa posterior a la primera de les jornades de la cimera de Vílnius.

Queixes de Zelenski

Poc abans del tret de sortida a la cimera de l’OTAN, Zelenski havia alertat en un missatge a les xarxes socials que la proposta inicial que hi havia sobre la taula no estableix “un termini ni per la invitació ni per l’adhesió” del seu país a l’Aliança, tal com reclama des de fa mesos. “Ucraïna mereix respecte”, ha demanat.

Els líders de l’OTAN també van validar tres nous plans regionals per establir la nova estratègia de defensa de l’OTAN: l’Atlàntic Nord, el Bàltic i els Alps, i el sud-est d’Europa. Comptaran amb el suport de 300.000 soldats amb “una major preparació” per defensar aquestes zones i “dissuadir” Rússia d’una possible nova agressió militar a la regió.

Bany de masses

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, que va aparèixer en un acte al centre Vílnius ahir dimarts a la tarda, va fer un discurs en què va agrair a Lituània el fet que hagi defensat donar una invitació a Ucraïna per entrar a l’OTAN. Davant d’una plaça on es van congregar centenars de persones, Zelenski va assegurar que aquestes mostres de suport als carrers de Lituània ja demostren que són “aliats”.

Zelenski va assistir al final d’una “marató” que va sortir des de Bakhmut fa un parell de setmanes i que ha portat una bandera ucraïnesa de les tropes fins a la plaça Lukiškes, al centre de Vílnius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.