Economia

economia

L’IPC, per sota del 2% amb el preu del menjar disparat

El preu dels aliments continua sent molt alt i es nota cada cop que anem al mercat o al supermercat, però la pujada es torna a moderar. El menjar es va encarir un 10% a Catalunya al juny, quan al febrer l’alça vorejava el 15%. De tota manera, l’IPC general ha pogut baixar més d’un punt, fins a l’1,9%, gràcies al bon comportament del preu dels carburants i l’electricitat, que fa mesos que s’abarateix després d’haver-se disparat amb l’inici de la guerra d’Ucraïna. En comparació amb el mes de maig, els preus han pujat un 0,6%. Les mateixes xifres –tant la variació intermensual com la interanual– es reprodueixen al conjunt de l’Estat, i és per això que el govern espanyol va presumir ahir, recordant que és “la primera gran economia de la zona euro a reduir la inflació per sota del 2% i ja registra la taxa més baixa des de fa més de dos anys”. Cal recordar, però, que les comparacions interanuals es fan amb el juny del 2022, quan l’IPC va registrar el segon màxim de la sèrie històrica, cosa que significa que els preus es comparen sobre una base molt alta.

A Catalunya, destaca l’abaratiment interanual de gairebé l’11% de l’habitatge o el 7,5% del transport. El preu dels carburants ha baixat un 18% respecte al juny del 2022. A més de l’alça del 10% del preu dels aliments, en canvi, també s’assenyala un avenç considerable, de més del 6%, en el capítol d’hotels i restauració, impulsat per la revitalització del turisme. A les portes d’una campanya que es preveu que sigui de xifres rècord, els paquets turístics són avui un 23,6% més cars que fa un any, els serveis d’allotjament s’han encarit un 12% i els restaurants i els hotels més d’un 6%.

El Banc d’Espanya acaba d’alertar que el 9% de les famílies no poden fer front a les despeses bàsiques de la llar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.