L’OMS alerta sobre els efectes mortals de la calor extrema

La calor pot arribar a ser mortal sense preparació per fer front a les altes temperatures. Així ho ha advertit aquest dimecres en un comunicat recollit per les agències internacionals el director per Europa de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Hans Henri P. Kluge. Segons noves estimacions publicades el 10 de juliol passat per la revista científica Nature, només l’any passat van morir a Europa més de 60.000 persones a causa de la calor extrema. “A mesura que el nostre planeta continua escalfant-se, aquesta xifra augmentarà any rere any”, assegura l’OMS. Per això, a banda de les mesures que la ciutadania pot adoptar, Kluge ha reclamat accions regionals i mundials per abordar eficaçment la crisi climàtica.

L’OMS ha informat aquest dimecres que està desenvolupant un sistema d’alerta per als grups de persones vulnerables per amenaces derivades de les onades de calor en col·laboració amb l’Organització Meteorològica Mundial (OMM).

“Estem particularment preocupats per les persones que pateixen malalties cardiovasculars, diabetis o asma, i per descomptat per les criatures, les dones embarassades i les persones d’edat avançada”, ha dit la directora del departament de Salut Pública i Medi Ambient de l’OMS, María Neira, en una roda de premsa recollida per Efe. L’experta de l’OMS ha instat els governs a desenvolupar estratègies i plans locals d’avisos per assegurar la “detecció immediata de totes les persones potencialment en risc”.

Neira, explica Efe, també ha destacat la importància de “reduir la nostra empremta de carboni” per mitigar el fenomen del canvi climàtica i reduir així la freqüència, intensitat i durada d’aquestes onades de calor.