Política

estat francès

Macron viatja a Nova Caledònia i Papua Nova Guinea

La visita al sud-oest del Pacífic busca reafirmar el paper de l’Estat francès a la regió en un moment de creixent presència de la Xina

El president francès, Emmanuel Macron, iniciarà aquest dilluns una gira al sud-oest del Pacífic qualificada “d’històrica” i amb la qual l’Elisi busca reafirmar el paper de l’Estat francès a la regió de l’Indo-Pacífic davant la creixent presència de la Xina a la zona, segons informacions publicades pels diaris francès Le Figaro i el britànic The Guardian.

La gira, de cinc dies, el portarà a visitar Nova Caledònia, Vanuatu i Papua Nova Guinea. Aquesta, segons ha dit l’Elisi, és la primera vegada que un president francès viatja a països independents a la regió del Pacífic, i no només als territoris sota domini francès d’ultramar.

Durant l’escalada de dos dies que farà a Nova Caledònia, Macron té previst parlar amb representants de les forces polítiques unionistes i independentistes, segons han indicat fonts de l’Elisi. La visita del president francès a Nova Caledònia es produeix en ple procés de negociació entre les forces polítiques per elaborar un nou estatut de vinculació amb l’Estat francès, després que el desembre del 2021 les forces unionistes van guanyar el tercer referèndum d’independència. La consulta va estar marcada per una alta abstenció, atès que es va produir en plena pandèmia de la covid i això va dificultar la participació en la consulta. Les forces independentistes van reclamar un ajornament, però l’Elisi s’hi va negar. Pels independentistes l’abstenció de rècord registrada treu validesa al resultat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.