Economia

economia

Un grup saudita compra el 9,9% de Telefónica per 2.100 milions d’euros i esdevé el primer accionista

L’operació agafa per sorpresa l’executiu espanyol, que assegura que vetllarà per l’autonomia estratègica de l’empresa

El grup Saudi Telecom Company (STC Group) ha comprat el 9,9% de Telefónica, segons va informar aquest dimarts la firma de telecomunicacions saudita a la Comisión Nacional del Mercado de Valores (CNMV). La transacció, que ha agafat per sorpresa el govern espanyol, ha tingut un valor de 2.100 milions d’euros i converteix el grup saudita en el primer accionista de la tecnològica espanyola. La inversió, explica l’ACN, s’ha fet a través de l’adquisició d’accions representatives del 4,9% del capital social de Telefónica i d’instruments financers que confereixen una exposició econòmica sobre un altre 5%. STC Group obtindrà els drets de vot corresponents a aquest 5% mitjançant la liquidació física dels instruments financers esmentats, un cop obtingudes les autoritzacions reguladores pertinents.

En el comunicat, recollit per l’ACN, la firma saudita assegura que no té intenció d’adquirir el control o una participació majoritària a Telefónica, malgrat que amb la compra del 9,9% de la companyia espanyola ja n’ha esdevingut la primera accionista. Per darrere, el BBVA ostenta un 4,87% del dret de vot, Blackrock un 4,48% i CaixaBank un 3,5%. El mateix comunicat del grup saudita indica que la inversió reflecteix la “confiança” de STC Group en l’equip directiu de Telefónica, així com en la seva estratègia i “capacitat de crear valor”. STC Group afirma també a la nota que és un operador digital que cotitza a la borsa de l’Aràbia Saudita i que té una capitalització borsària de 49.200 milions d’euros.

El govern espanyol està analitzant si l’operació requereix algun tipus d’autorització en tractar-se d’una inversió en un operador estratègic. L’adquisició del 9,9% del capital de Telefónica per STC Group ha agafat per sorpresa l’executiu espanyol, que s’ha posat en guàrdia davant la transacció.

L’executiu en guàrdia

Nadia Calviño, vicepresidenta econòmica en funcions, ha destacat aquest dimarts des de Brussel·les que s’estan “analitzant” tots els factors de l’operació. “Telefónica és una empresa estratègica d’Espanya i des del govern s’aplicaran tots els mecanismes per a la protecció i defensa dels nostres interessos estratègics”, ha declarat Calviño en declaracions recollies per les agències. La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, també ha volgut llançat un missatge de tranquil·litat i ha assegurat aquest dimecres en declaracions recollies per l’ACN que l’executiu vetllarà per l’autonomia estratègica de Telefónica.

Aval dels mercats

Per la seva banda, els mercats veurien favorablement l’operació, encara que l’observen amb cautela. Les accions de Telefónica a l’IBEX 35 han arribat a pujar a l’obertura de la sessió d’aquest dimecres fins a un 3%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.