Economia

GIRONA

Recuperar el comerç local al Barri Vell

L’Ajuntament de Girona va presentar divendres una mesura per evitar la gentrificació del Barri Vell. La proposta de l’equip de govern, que avui s’aprovarà de manera provisional en el ple ordinari, limitarà el nombre de pisos turístics al 4% del total d’habitatges de la ciutat, sostre que fins ara era del 15%. La proposta també restringeix al 15% el nombre d’habitatges turístics en cada barri, si bé aquest percentatge ja se supera al Barri Vell i en part del Mercadal.

Aquesta és només una de les propostes que el consistori pretén portar a terme per evitar que el turisme massiu “despersonalitzi” el centre de la ciutat i “n’expulsi” els veïns. En aquest sentit, la regidora del Barri Vell, Sílvia Aliu, va exposar algunes solucions en l’àmbit comercial per evitar que el comerç del Barri Vell sigui un “monocultiu” dedicat al ciclisme i al turisme en general. “El petit comerç i de proximitat és el que crea valor afegit a les ciutats i les fa úniques i diferents. És el comerç que fa barri i comunitat”, va valorar la regidora. Per això, el consistori prepararà un pla d’usos que inclourà, primer de tot, la detecció d’aquest problema, amb la voluntat de protegir el petit comerç: “Hem d’intentar protegir al màxim el comerç amb valor afegit, i estem estudiant com ho podem fer”, va dir Aliu.

També va recordar que al Barri Vell queden poques botigues de proximitat, i que es dona el cas que molts comerços s’han hagut d’adaptar al “turisme gentrificat” per poder sobreviure: “Si els veïns marxen a causa dels preus dels pisos i la falta de serveis, les botigues s’hi han d’adaptar, perquè ja no tenen un veí de renda mitjana que hi vagi a comprar, però també perquè el preu del seu lloguer és més alt i es veuen obligats a apujar els preus dels productes.”

A més, el consistori estudia la possibilitat de “comprar o llogar” locals comercials al Barri Vell per oferir-los a “un preu just” als possibles comerciants que hi vulguin obrir botigues que “facin barri”. Aliu, però, és conscient que el consistori no pot lluitar contra la “política de mercat”. “No tenim potestat per fer segons què. El mercat va abans, però hem de treballar per un comerç diversificat al Barri Vell i per evitar que es converteixi en un model únic dedicat al col·lectiu ciclista”, hi va afegir la regidora.

Pel que fa a les polítiques d’habitatge, Aliu va assenyalar que “cal protegir” el veí de Girona que viu al centre de la ciutat per evitar que s’hagi de desplaçar a altres barris perquè “són més barats”. Segons la regidora, l’excés de pisos turístics provoca que no hi hagi un “veïnatge fix”, la qual cosa crea “distorsions” al barri. Per aquest motiu, Aliu creu que el Barri Vell no “pot perdre” més habitants i es mostra partidària de parlar “constantment” amb els veïns i les associacions del barri. “La bona notícia és que ara limitarem encara més els pisos turístics”, va assenyalar.

Una altra mesura assenyalada per la regidora i consensuada entre els tres grups de l’equip de govern (Guanyem, Junts i ERC) en el document sobre 64 “grans projectes” de ciutat és la compra o promoció d’habitatge d’ús social. El consistori hi dedicarà un milió d’euros cada any d’aquesta legislatura. La regidora, però, encara no pot especificar si se n’adquiriran al Barri Vell: “Encara hem de definir l’estratègia. Estem confeccionant el pressupost de l’any que ve, i aquest milió d’euros ja hi sortirà reflectit.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.