Política

conflicte bèl·Lic a l’est d’europa

La Duma russa fa el primer pas per revocar la prohibició dels assajos nuclears

Aprova en primera lectura la suspensió de l’acord que impedia a Rússia fer proves atòmiques

La Duma estatal o parlament rus ha aprovat aquest dimarts en primera lectura un projecte de llei que revoca la ratificació del Tractat de Prohibició Completa dels Assajos Nuclears (CTBT). Es tracta d’un primer pas cap a obrir la porta a Moscou perquè pugui tornar a fer proves atòmiques, ja que la iniciativa legislativa ha de ser encara votada en segona i tercera lectura i remesa al Consell de la Federació –la cambra alta– per ser posteriorment enviada al president rus, Vladímir Putin, per a la seva promulgació.

El projecte de llei va ser aprovat per unanimitat dels membres de la Duma, que no han fet res més que donar suport a la idea defensada pel president rus, Vladímir Puin, que a principi de mes va advocar a favor de la revocació del tractat, sense indicar, però sí Rússia té previst reprendre els assajos nuclears.

Abans de la votació el president de la Duma, Viatxeslav Volodin, ha demanat el vot favorable dels diputats a la retirada del tractat amb l’argument que els Estats Units no han ratificat el pacte després de 23 anys de la seva aprovació. “No l’han ratificat en vint-i-tres anys i ara es recorden de nosaltres”, ha afirmat el president del Parlament rus, que ha destacat que la decisió de la cambra és “un missatge” pels nord-americans.

El Tractat de Prohibició Completa dels Assajos Nuclears (CTBT), al qual Moscou es va adherir el 1996, és un dels tres grans acords pel desarmament nuclear, juntament amb el Tractat de No Proliferació Nuclear (TNP) de 1968 i el Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears impulsat a l’ONU el 2017.

L’objectiu del tractat del qual Moscou es vol retirar és prohibir completament els assajos i les explosions atòmiques. El Tractat de Prohibició Completa dels Assajos Nuclears va ser adoptat per l’Assemblea General de l’ONU el 10 de setembre de 1996 i ha estat signat per 185 països.

Amb tot, nou països mai el van ratificar, entre els quals figuren els Estats Units, la Xina, l’Iran i Israel, mentre que l’Índia, el Pakistan, Corea del Nord i Síria ni tan sols el van signar. Rússia el va firmar el 24 de setembre de 1996 i el va ratificar el 30 de juny del 2000.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.