Política

El TSJC imposa més assignatures en castellà a una escola de Canet

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha reconegut el dret d’una alumna de l’escola Turó del Drac de Canet de Mar a rebre una segona assignatura “principal” en castellà, una més a banda de la de llengua castellana. En la sentència, que prescindeix de “qualsevol paràmetre numèric, proporció o percentatge”, s’estima parcialment el recurs dels pares de la nena en contra de la decisió del Departament d’Educació que l’hi volia denegar. Tot i això, el tribunal desestima la resta del recurs i manté el projecte lingüístic del centre.

Segons va afirmar ahir la consellera d’Educació, Anna Simó, la sentència demostra que darrere la situació hi ha “un biaix polític inadmissible” que res té a veure amb “competències lingüístiques ni aprenentatges, ni amb cap qüestió sobre l’ús minoritari del català no només als centres sinó en la societat”. Va anunciar que presentaran un recurs contra la decisió judicial i va recordar que en el sistema educatiu “es donen totes les garanties als infants perquè en acabar l’escolarització obligatòria dominin les llengües oficials i una d’estrangera”. La consellera també va recalcar que el concepte d’assignatura “principal” no existeix i que és una drecera del TSJC per aplicar percentatges de manera encoberta.

En la resolució, contra la qual es pot recórrer, el tribunal considera que la presència de la llengua castellana al centre “no és l’adequada” i que, per tant, cal adoptar mesures per garantir el dret de la menor “tal com es recull en la doctrina constitucional i s’estableix en la legislació”. Conclou que la nena, que es troba a primària, ha de rebre mentre estigui en el sistema educatiu català “de forma efectiva en castellà, a part de l’àrea de coneixement, competència clau, assignatura o matèria corresponent a l’aprenentatge d’aquesta llengua, una o unes àrees de coneixement, competències clau, matèries o assignatures addicionals que, per la seva importància en el conjunt del currículum o la seva càrrega lectiva, puguin ser considerades com a principals”.

El cas de l’escola Turó del Drac de Canet va ser el primer a sorgir després d’una sentència del TSJC que va establir el 25% de castellà a tot el sistema educatiu. L’octubre del 2021, el tribunal va dictar una mesura cautelar perquè la menor rebés almenys el 25% de les classes en castellà. Va topar-se amb l’oposició d’Educació, que va apostar per una reforma de la llei d’educació i un dret per garantir la primacia del català com a llengua vehicular a l’escola. Normativa que ara està pendent d’una qüestió d’inconstitucionalitat davant del Constitucional presentada pel TSJC.

http://www.elpuntavui.cat/societat/article/5-societat/2348363-el-tsjc-obliga-l-escola-de-canet-a-impartir-en-castella-una-segona-assignatura-principal.html

2348363



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.