Societat

UNIVERSITATS

El 65% dels titulats universitaris dels últims quatre anys tenen contracte fix

El 65% de les persones titulades de grau, màster o doctorat tenen un contracte laboral fix, segons es desprèn d’una enquesta de l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya, presentada aquesta setmana. Tres informes diferents analitzen el grau d’inserció laboral dels alumnes que han cursat els diferents estudis. Els resultats indiquen que com més formació s’hagi adquirit, més bona inserció laboral es pot aconseguir. Així, les taxes d’ocupació són d’un 91% per a graus, un 94% per a màsters i un 96% per al doctorat. Les enquestes també conclouen que en els nivells més alts de formació també és on hi ha millors guanys mensuals i més satisfacció pel que fa a l’adequació a la formació universitària. Els estudis d’inserció laboral, que coordina AQU Catalunya, són fruit de la col·laboració dels consells socials de les universitats públiques i de les universitats privades. El treball de camp es va fer entre el novembre del 2022 i l’abril d’aquest any, combinant enquestes electròniques i telefòniques. En total, s’han enquestat 40.862 persones, que suposen un 45,7% de la població de referència. L’estudi analitza la situació laboral, la qualitat d’aquesta ocupació i la satisfacció amb la formació des de la perspectiva del mercat laboral de les persones titulades fa tres i quatre anys. Els resultats són molt favorables pel que fa a ocupació. La taxa d’atur en el cas dels doctorats se situa tan sols en l’1,7%, mentre que en el cas dels estudiants amb màster és del 4,2%, i del 5,5% en el cas dels graus.

Aquest darrer estudi de l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya també revela un màxim històric de contractes fixos, ja que el 65% de les persones titulades de grau, màster o doctorat amb un contracte fix, suposa 8 punts percentuals més que el 2020. En conseqüència, també millora la temporalitat, que amb el 24% se situa 6 punts percentuals per sota en relació amb el 2020.

Grau de satisfacció

Finalment, pel que al nivell de satisfacció amb la titulació cursada, les enquestes revelen que un 70% de les persones de grau, un 71% de les persones titulades de màster i un 82% de les titulades de doctorat tornarien a repetir la titulació si haguessin de començar de nou; ara bé, en contraposició a la situació laboral, aquestes dades mostren un cert estancament, ja que s’han mantingut estables des del 2020. Més concretament, entre les persones que no repetirien grau ni màster, una part important (41 i 51%, respectivament) assenyalen que no ho farien per insatisfacció amb el disseny o la qualitat de la titulació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.