Política

unió europea

Els líders europeus reafirmen el suport a Ucraïna “el temps que calgui” en plena crisi al Pròxim Orient

Von der Leyen demana a Orbán “més cooperació i transparència” en els contactes amb Rússia

Els caps d’Estat i de govern de la Unió Europea (UE) han reafirmat aquest divendres el seu compromís de mantenir l’ajuda “financera, econòmica, humanitària, militar i diplomàtica” a Ucraïna “el temps que calgui”, informa l’ACN. En plena crisi al Pròxim Orient per la guerra entre Israel i Hamàs, els líders europeus han insistit en el compromís de donar “suport militar sostingut” a Kíiv i han destacat la necessitat “d’accelerar l’entrega de suport militar” al país.

Per garantir en el futur la seguretat d’Ucraïna, els Vint-i-set han demanat a l’Alt Representant de la UE, Josep Borrell, i la Comissió Europea abordar amb les autoritats ucraïneses “els compromisos de seguretat futura” i informar d’aquestes converses en la cimera del desembre.

Tot i reafirmar el suport a Ucraïna en la trobada, els líders europeus no han avançat durant la cimera en l’acord per a la revisió del marc financer plurianual de la UE, que inclou 50.000 milions d’euros al país.

En la roda de premsa posterior a la trobada, el president del Consell Europeu, Charles Michel, ha subratllat que Ucraïna “és una prioritat per a la UE i ho continuarà sent”, mentre la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha dit que en el debat entre els líders ha quedat “molt clar” que “el focus continua en el suport a Ucraïna”, informa l’ACN.

Von der Leyen ha dit també que presentaran una proposta per utilitzar els beneficis d’alguns dels actius russos congelats per ajudar a Ucraïna i a la seva reconstrucció. Va indicar també que continuen “en procés de preparar” el dotzè paquet de sancions contra Rússia, que inclou “tallar” els ingressos a Rússia de l’exportació de diamants.

D’altra banda, la presidenta de la Comissió Europea ha demanat al primer ministre hongarès, Viktor Orbán, “més cooperació i transparència” en els contactes amb Rússia, després de la reunió del líder hongarès amb el president rus, Vladímir Putin, a la Xina.

Von der Leyen ha insistit que els líders són “sobirans i lliures” de mantenir contactes amb altres països, però sempre que sigui de manera coordinada i “transparent” en les qüestions que “afecten la UE i la unitat de la UE”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.