Societat

Preocupació a l’Alt Berguedà pel nivell d’excepcionalitat per sequera

18 municipis de la comarca han entrat en excepcionalitat per sequera

Moltes de les fonts o pous que tradicionalment alimenten els pobles estan quasi buides

Cercs és un dels municipis de l’Alt Berguedà que forma part de la capçalera del Llobregat i que ha passat a nivell d’excepcionalitat per la sequera. La mesura, tal com ha anunciat l’ACA, es farà efectiva quan es publiqui al DOGC, previsiblement la setmana que ve. L’alcalde, Urbici Malagarriga, ha explicat en declaracions a l’agència ACN que tradicionalment Cercs ha estat un municipi “molt ric en aigua”, però fa temps que estan preocupats per la situació. “Abans les muntanyes estaven plenes de neu i això era una garantia. Ara està tot pelat”, lamenta. L’alcalde recorda que els pobles de l’Alt Berguedà no s’abasteixen del pantà de la Baells sinó que depenen del règim pluviomètric i moltes de les fonts i pous amb què s’abasteixen estan seques.

18 municipis de l’Alt Berguedà han entrat en excepcionalitat per sequera. Es tracta de poblacions que depenen de la capçalera del Llobregat. L’ACA ho ha anunciat aquest dimarts després d’una nova reunió de la Comissió Interdepartamental de Sequera. En total, la mesura afecta a 23 municipis de les comarques del Berguedà, el Solsonès i el Ripollès. Està previst que la mesura entri en vigor tan bon punt es publiqui la resolució al DOGC, previst per a la setmana vinent.

Els alcaldes de l’Alt Berguedà estan molt preocupats per la situació, ja que la pluja està arribant amb comptagotes i alguns pobles ja estan notant problemes amb l’abastiment d’aigua. Moltes de les fonts o pous que tradicionalment alimenten els pobles s’estan eixugant com en el cas de Cercs. El seu alcalde, Urbici Malagarriga, explica que tradicionalment les fonts del poble eren molt riques en aigua però ara, en canvi, moltes d’elles ja estan seques. “És una situació que em preocupa com a alcalde i com a ciutadà. Durant un període llarg de temps haurem de ser molt curosos amb el tema d’aigua”, ha apuntat.

Tot i estar molt a prop del pantà de la Baells els municipis de l’Alt Berguedà no capten l’aigua d’aquest embassament. La Baells abasteix d’aigua l’àrea metropolitana de Barcelona i, en aquests moments, es troba al 24% de la seva capacitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.