Política

Política

La democràcia, estancada al món

Per sisè any consecutiu són més els països que pateixen retrocessos que no millores

Els “brots verds” són la caiguda de la corrupció i l’augment de la participació política

La democràcia no avança al món. En els millors casos està estancada i en els pitjors, retrocedeix, segons l’ informe sobre l’Estat Global de la Democràcia 2023 de l’ Institut per la Democràcia i l’Assistència Electoral (IDEA), publicat aquest dijous.

A la meitat dels països analitzats a l’estudi hi ha descensos en almenys un indicador de rendiment democràtic i per sisè any consecutiu són més aquells que pateixen retrocessos democràtics que no millores. Aquest declivi, que també afecta democràcies consolidades, s’observa en aspectes com la integritat dels processos electorals, la independència del poder judicial, la seguretat o les llibertats d’expressió i de reunió.

Les bones notícies de l’informe d’IDEA són la caiguda de la corrupció, sobretot al continent africà, i uns nivells sorprenentment alts de participació política. A més d’aquests “brots verds”, es constaten al 2022 –el període estudiat– millores encoratjadores en Estats on el nivell d’opressió ha estat constant fa anys, en contrast amb els deterioraments a països tinguts com a democràcies sanes.

L’organització destaca el paper “clau” de les “institucions compensatòries” per aturar l’erosió les institucions democràtiques i reaccionar davant les tendències autoritàries. Aquest concepte va més enllà dels sistemes de “controls i equilibris” tradicionals i inclou organitzacions tant oficials com no governamentals que vetllen per la bona salut democràtica, com els òrgans de gestió electoral, les agències anticorrupció, les organitzacions de drets humans, la societat civil, els moviments populars o el periodisme d’investigació.

Reforçar el paper d’aquestes “institucions compensatòries” és una de les recomanacions de l’informe, que també aposta per impulsar processos electorals justos; la transparència i l’accés a la informació dels òrgans legislatius, o la protecció de l’espaí cívic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.