Economia

Eurozona

Lagarde descarta abaixar els tipus d’interès en els propers dos trimestres

La presidenta del BCE considera que cal mantenir els actuals nivells el temps “suficient” per assolir l’objectiu del 2 % d’inflació

Alerta que la baixada de preu de l’energia no es pot donar per feta

La presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, va apostar ahir per mantenir els tipus d’interès en nivells alts durant el “temps suficient” per aconseguir rebaixar la inflació fins a l’objectiu del 2 %.

El BCE va trencar a l’octubre la ratxa de deu pujades consecutives dels tipus i els va mantenir en el 4,5 % després que la inflació interanual caigués al 2,9 %, el nivell més baix en més de dos anys, i la inflació subjacent –que exclou els preus de l’energia, aliments frescos, alcohol i tabac- retrocedís tres dècimes, fins al 4,2 %.

En un acte organitzat ahir pel diari Financial Times, Lagarde va advertir que aquestes taxes no es poden “donar per fetes” perquè la recent baixada de preus de l’energia “probablement no continuarà” i encara hi ha riscos per a la inflació si hi ha un altre “xoc” al sector energètic. En aquest sentit, va advertir que si apareixen “xocs importants”, el BCE podria revisar a l’alça els tipus d’interès per contenir la inflació.

Lagarde va opinar que “el nivell on ens trobem ara, si el mantenim durant prou temps –i això no és trivial– ens conduirà a l’objectiu del 2 % a mig termini”. En qualsevol cas, va voler deixar clar que una retallada dels tipus “no és una cosa que en el proper parell de trimestres veurem un canvi”.

La borsa espanyola va tancar la setmana amb un retrocés del 0,36 % i va perdre el nivell dels 9.400 punts pel temor a un període llarg de tipus alts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.