Política

El setge d’Israel sobre els hospitals agreuja la situació a la Franja, malgrat la pressió internacional

L’hospital d’Al-Quds “ja no està operatiu” i l’ONU denuncia el bomdardeig d’una seu seva a Gaza

Dos nadons prematurs i un pacient de l’UCI moren per la falta d’electricitat al complex mèdic d’Al-Shifa

Netanyahu torna a rebutjar un alto el foc i reitera que per assolir la pau cal “eradicar Hamàs”

El setge de l’exèrcit israelià contra el nord de la Franja i els diversos grans hospitals de Gaza continua i la situació s’agreuja amb el pas de les hores. Les Nacions Unides ha denunciat aquest diumenge que un comnplex d’edificis del Programa de l’ONU per al desenvolupament (PNUD) ha estat bombardejada aquesta nit, fet que ha deixat “una xifra significativa de morts i ferits”. L’edifici servia de refugi per a centenars de civils que, com passa en els diversos hospitals, busquen “seguretat” per protegir-se dels atacs d’Israel. El director del Programa del PNUD, Achim Steiner , ha qualificat l’atac d’un error i ha recordat que “la inviolabilitat de les instal·lacions de l’ONU han d’estar sempre protegides”. L’ONU ha informat aquest diumenge que ha registrat 137 atacs contra l’atenció sanitària des de l’inici de la guerra, unes accions que l’organització denuncia que constitueixen “una violació del dret i els convenis internacionals humanitaris”.

En aquest sentit, els bombardejos i el setge de l’exèrcit israelià contra diversos hospitals de la Franja, entre els quals el més gran, el d’Al-Shifa, continua. La Mitja Lluna Roja ha denunciat a través de la xarxa social X que el centre mèdic d’ Al-Quds “ja no està operatiu”, ja que com el d’Al-Shifa, s’ha quedat sense electricitat i combustible, fet que impedeix atendre els pacients i fer cirurgies. L’ONG va explicar dissabte a través de les xarxes socials que els tancs israelians, que es trobaven a només 20 metres, van disparar directament contra el centre sanitari, provocant el pànic entre les 14.000 persones que s’hi refugien.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) també ha denunciat que ha perdut la comunicació amb les dues persones que feien d’enllaç dins de l’hospital d’Al-Shifa, que ha empitjorat la seva situació des que es va quedar sense electricitat i fuel. De fet, el ministeri de Sanitat de Gaza, segons informa Efe, ha assegurat que dos dels 39 nadons prematurs que es trobaven en incubadores han mort, així com també un pacient que es trobava a l’UCI.

L’exèrcit israelià va assegurar aquest dissabte a la nit que ajudaria a evacuar els 37 nadons que necessiten incubadores a d’altres hospitals a través d’un corredor segur. De moment, però, no s’ha fet efectiu.

El president d’Israel, Isaac Herzog, ha negat en declaracions a la BBC que l’hospital d’Al-Shifa s’hagi quedat sense electricitat i ha acusat Hamàs de mentir. “No és veritat. Hi ha electricitat a Shifa. Tot està funcionant”, ha assegurat en una informació que contradiu les informacions denunciades sobretot pels mateixos professionals sanitaris que hi ha a l’interior i diverses ONGs.

El director de l’ OMS ,Tedros Adhanom Ghebreyesus, també ha titllat la situació del centre mèdic Al-Shifa de “profundament preocupant i aterradora”, segons ha publicat ell mateix a X.

Des del govern de Gaza han denunciat l’assetjament israelià sobre Shifa, amb un desplegament de drons que asseguren disparen directament dins del complex mèdic. A més, han tornat a exposar la problemàtica afegida sobre l’acumulació de cadàvers i la impossibilitat de poder-los enterrar en una fossa comuna.

Des de l’exèrcit israelià s’assegura que deixen sortir els civils dels hospitals d’Al-Shifa, i els pediàtrics Rantessi i Nasser, cosa que neguen des del bàndol de Hamàs, que asseguren que 40 persones que intentaven fugir de Shifa va ser atacades.

Netanyahu

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha reiterat aquest diumenge que “no hi haurà alto el foc” a Gaza, i que Israel està determinat a mantenir el control sobre la Franja “des d’una perspectiva de seguretat”, mentre les tropes israelianes aprofundeixen la seva ofensiva terrestre a l’interior de l’enclavament. “Si volem la pau, hem d’eradicar Hamàs”, ha dit en una roda de premsa aquest nit. També ha rebutjat la possibilitat que l’Autoritat Nacional Palestina pugui governar la Franja un cop acabi el conflicte bèl·lic, que ha assegurat va per llarg.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.