Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

La UE reconeix que el milió d’obusos i míssils per a Ucraïna pot no estar llest a temps

La producció dependrà de com de ràpid els estats facin les comandes a la indústria

La Unió Europea (UE) ha admès aquest dimarts la possibilitat que no pugui complir el seu objectiu de lliurar a Ucraïna un milió de projectils d’artilleria i míssils en el període d’un any, que conclou la pròxima primavera, malgrat els esforços per incrementar la capacitat de fabricació i els contractes amb la indústria.

“Potser no tenim un milió (de rondes de munició) per al mes de març, però això dependrà de com arribin de ràpid les comandes a la indústria i que ràpid reaccioni la indústria”, ha indicat l’alt representant de la UE per a Afers exteriors, Josep Borrell, al final d’un Consell de Ministres comunitaris de Defensa.

Els responsables europeus han fet un balanç en aquesta reunió del suport militar que donen a Ucraïna perquè es defensi de la invasió russa.

Pel que fa a les municions promeses per la UE el març passat, el comissari europeu de Mercat Interior, Thierry Breton, va assegurar als ministres que els plans posats en marxa per Brussel·les per a incentivar les empreses armamentístiques les han posat a punt per a ser capaces de produir la quantitat acordada.

Breton ha deixat clar que compliran l’objectiu per a la pròxima primavera de poder fabricar “més d’un milió” de projectils.

La qüestió, segons Borrell, és si els països, que són els que en última instància han d’enviar el material a Kíiv, s’organitzaran per a encarregar a temps aquesta producció.

“La indústria té la capacitat de produir un milió de projectils a l’any, però això no vol dir que tinguem llest un milió per al març”, ha comentat, i ha afegit que “correspon als estats membres passar els encàrrecs perquè aquesta producció es desenvolupi”.

En qualsevol cas, Borrell ha afirmat que la “meta política” d’arribar al milió és “ambiciosa” però que “continuem licitant per ella”.

De moment, Borrell ha dit que ja s’han lliurat –amb cofinançament europeu– més de 300.000 projectils procedents de les existències que tenien acumulades els països o que van reorientar a Ucraïna.

A més, avui dia, s’han encarregat altres 180.000 en el marc de les comandes conjuntes realitzades a través de l’Agència Europea de Defensa o d’agrupacions de països, com la que lidera Alemanya amb Dinamarca, Països Baixos i Estònia, que aniran arribant des de l’any que ve.

Borrell també ha assenyalat que la indústria ja veu com una “contribució positiva” la llei “ASAP”, que dona suport a la producció de munició a Europa amb 500 milions d’euros i regles més flexibles.

En qualsevol cas, Borrell i Breton també han alertat avui de la importància de donar prioritat a Ucraïna, tenint present que el 40% del que es produeix a Europa s’exporta a altres països.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.