Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

La participació provisional baixa al 40% als Països Baixos

Ha estat una jornada electoral tranquil·la en què participen 26 partits i les enquestes donen representació a un total de 16

Un 40% dels electors neerlandesos han votat ja en l’equador dels comicis generals als Països Baixos, 3 punts menys que en 2017, en un dia que transcorre ara com ara sense contratemps i amb l’atenció posada en el possible avanç de la ultradreta i els suports dels indecisos que reunirà el bloc d’esquerres.

Més de 13,3 milions de ciutadans estan convocats per a triar, d’entre 26 partits, als grups que formaran la pròxima coalició de govern als Països Baixos, que obrirà amb els resultats d’avui una nova era després de 13 anys de legislatures del liberal Mark Rutte. Les enquestes donen escons a 16 partits.

De moment, la jornada transcorre sense grans contratemps, més enllà d’alguns incidents que han obligat al tancament de dos col·legis electorals durant un parell d’hores, un en Meppel i un altre a Frísia, per un petit incendi i un error d’impressió de les paperetes, respectivament.

Està sent un dia sense pluges, però amb temperatures d’entre 4 i 8 graus en diferents llocs del país, i a l’ésser un dia laborable, s’espera que molts votants acudeixin a la tarda.

També va haver-hi eleccions en 2021, però a causa de les restriccions de la pandèmia, els comicis es van celebrar en tres dies.

Els primers resultats de les enquestes a peu d’urna es publicaran a partir de les 21.00 hores locals (20.00 GMT), moment de tancament de les urnes en tot el país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.