Política

Regne Unit

Londres signa un nou acord d’asil amb Ruanda per superar el veto del Suprem

El ministre d’Interior britànic afirma que el tractat “aborda totes les preocupacions” dels magistrats

James Cleverly defensa que el país africà “és segur” i es “preocupa profundament pels drets humans”

Els governs del Regne Unit i Ruanda han tancat aquest dimarts un nou acord per enviar al país africà els demandants d’asil que entrin al territori britànic de manera il·legal.

El ministre d’Interior del Regne Unit, James Cleverly, ha defensat en una roda de premsa a Kigali que el tractat signat avui amb el titular d’Afers Exteriors de Ruanda, Vincent Biruta, “aborda totes les preocupacions dels magistrats del Tribunal Suprem” del Regne Unit. “Hem treballat estretament amb els nostres socis ruandesos per garantir-ho”, ha reblat.

I és que l’objectiu del nou pacte, el tercer en la matèria, és superar el revés judicial al pla del govern del primer ministre Rishi Sunak per exterioritzar l’acollida dels sol·licitats d’asil en situació irregular. El Suprem va tombar el projecte al novembre i va donar la raó a diversos demandants i ONG que van argumentar les deficiències de Ruanda en matèria de drets humans, com les desaparicions i detencions arbitràries de dissidents denunciades per l’oposició.

Cleverly ha apuntat avui que el mateix tribunal va deixar la porta oberta a avalar la llei si s’hi feien canvis que abordessin les seves preocupacions. El polític britànic ha insistit que Ruanda “és un país segur” i té “un fort historial de donar protecció als qui la necessiten”. “Ruanda es preocupa profundament pels drets humans”, ha dit. El cap de la diplomàcia ruandesa també ha reivindicat l’acord i ha lamentat que es critiqui el seu país per fer allò que creu “correcte per contribuir a la solució d’aquesta crisi migratòria global”.

El Partit Laborista ha qualificat el pla del govern conservador de “política fallida”. La secretària d’Interior laborista, Yvette Cooper, s’ha referit a la notícia de la signatura d’un nou tractat amb Ruanda com el “dia de la marmota”.

El líder del Partit Nacional Escocès a Westminster, Stephen Flynn, ha titllat la política del govern del Regne Unit amb Ruanda de “moralment repugnant”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.