Política

Grècia

L’escena política

El nou líder divideix Syriza

Més de quaranta membres del partit de l’esquerra radical grega abandonen la formació en disconformitat amb l’actual cap, Kasselakis, elegit al setembre en primàries

Li retreuen un estil autoritari i propostes “trumpistes”

Diversos membres de Syriza han abandonat la formació les últimes setmanes. La divisió interna del principal partit de l’oposició a Grècia ha anat en augment des del canvi de la cara visible al setembre, quan va ser escollit Stefanos Kasselakis després de la dimissió d’Alexis Tsipras. El motiu principal del descontentament intern és el lideratge de Kasselakis, a qui defineixen com a neoliberal, autoritari i populista, amb propostes “trumpistes”.

“Hi ha lloc per a les idees de l’esquerra renovadora i radical en l’actual Syriza, encara que no siguin majoritàries? La resposta, desgraciadament, és que no. I no som nosaltres els que l’han donat”, escrivien els exmembres en el text de dimissió. A Kasselakis el van votar fa dos mesos un 56% dels afiliats, que buscaven una renovació després de la gran davallada en les darreres eleccions, al maig. El partit va aconseguir el 18% dels vots, 22 punts per sota de Nova Democràcia, quan en els comicis anteriors la diferència era de 8. El relleu de Tsipras –des del 2009 al càrrec– va ser una sorpresa: gairebé sense carrera política, era resident a Miami i treballava a Goldman Sachs.

Al novembre quatre membres van marxar del partit després que Kasselakis els amenacés amb l’expulsió. Dos d’ells tenen escons al Parlament: Nikos Voutsis i Panos Skourletis. Així, la formació passaria a tenir 45 representants en lloc de 47 tot i que, segons el codi de Syriza, els diputats es comprometen que l’escó ocupat continuï en mans del partit. Per contra, l’eurodiputat per Syriza Stelios Kouloglou, que també ha abandonat la formació, s’ha negat a retornar la cadira al grup, i ara és independent. El mateix mes, una quarantena més de membres anunciaven la sortida del partit, una escissió coneguda com a umbrella, encapçalada per Euclid Tsakalotos, ministre de Finances durant el govern de Syriza (2015-2019): “Continuarem a les files i a la causa de l’esquerra renovadora-radical. Escollim servir la possibilitat de defensar una nova perspectiva victoriosa de l’esquerra radical.” L’endemà, Kasselakis replicava: “És un nou dia per al nostre partit; units i amb idees fresques, un discurs fresc i un profund enfocament social, humanitari i ecològic tirarem endavant, i ens obrirem a la societat.”

La primera prova per a Kasselakis van ser les municipals de l’octubre, quan, per primer cop des del 2014, Syriza va caure en primera volta a Atenes. El partit majoritari va ser Nova Democràcia, tot i que la socialista Pasok es va quedar els dos grans ajuntaments, Atenes i Salònica. El pròxim examen seran les eleccions europees de juny. Syriza ja ha viscut altres escissions: la de l’exministre de Finances Iannis Varufakis el 2018 i la de Zoi Konstantopoulou, portaveu al Parlament hel·lènic, el 2016.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.