Política

polònia

El Parlament polonès tanca l’era ultraconservadora en tombar la investidura de Morawiecki

La cambra baixa aclareix el camí al liberal Donald Tusk

Polònia posa fi a una etapa de vuit anys de governs dominats per la ultraconservadora Llei i Justícia (Pis), que ha dut el país a allunyar-se de la Unió Europea. El Parlament polonès ha rebutjat la investidura del candidat conservador a primer ministre, Mateusz Morawiecki, i la seva proposta per continuar governant el país quatre anys més. A partir d’ara, s’activa l’anomenat segon pas constitucional, segons el qual un grup d’almenys 46 diputats pot presentar un nou candidat a primer ministre i, per tant, obre la porta a la investidura del govern de coalició liderat per Donald Tusk i format per una aliança de centre liberal.

La candidatura de Morawiecki, que va ser rebutjada per 266 vots en contra davant 190 a favor, estava abocada al fracàs perquè no comptava amb majoria parlamentària, tot i que el seu partit, el PiS, va ser la formació més votada en les eleccions celebrades l’octubre passat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.