Escalfament per la contaminació

Malgrat les crides per combatre el canvi climàtic, la contaminació continua en augment. Les concentracions de gasos d’efecte hivernacle el 2023 van assolir els nivells més alts mai registrats a l’atmosfera, segons ha constatat el Servei de Canvi Climàtic de Copernicus.

Per al 2023, l’estimació anual de la concentració atmosfèrica de diòxid de carboni és de 419 ppm, i per al metà de 1902 ppb. Si bé la taxa d’augment del metà va ser inferior a la dels darrers tres anys, la taxa d’augment del diòxid de carboni va ser similar a l’observada en els últims anys.

Per a Carlo Buontempo, director del Servei de Canvi Climàtic de Copèrnic, totes aquestes dades rècord registrades són “un testimoni dramàtic” de l’evolució del clima per l’activitat humana. “Hem de descarbonitzar urgentment la nostra economia i utilitzar les dades i el coneixement climàtics per preparar-nos per al futur”, defensa el físic.

Segons Nacions Unides, les emissions globals de gasos d’efecte hivernacle s’han de reduir un 7,6% cada any entre el 2020 i el 2030 per frenar l’escalfament global a 1,5 °C aquest segle. Per ara, la concentració de gasos contaminants continua marcant rècords.