Política

POLÍTICA

El govern espanyol torna a demanar portar l’oficialitat del català a la UE

La qüestió, que no es va tractar ni al gener ni al febrer, es pretén que s’abordi en la trobada del 19 de març

Des que Espanya va deixar la presidència del Consell, ’agenda provisional no inclou cap debat sobre la petició d’oficialitat de les tres llengües

El govern espanyol ha presentat aquest dimarts als ambaixadors de la resta de països de la UE un document que busca tornar a posar sobre la taula la petició d’oficialitat del català, l’eusquera i el gallec. Segons han confirmat fonts diplomàtiques a l’ACN, la delegació espanyola ha presentat un “memoràndum sobre la proposta” d’oficialitat després dels “treballs fets els darrers mesos” amb la intenció que la qüestió es torni a elevar a nivell de ministres. La voluntat de Madrid, apunten diverses fonts diplomàtiques, és introduir la petició d’oficialitat de les tres llengües en el pròxim Consell d’Afers Generals, que se celebrà el 19 de març, almenys en l’apartat “altres qüestions” de l’agenda.

La petició d’oficialitat del català, l’eusquera i el gallec es manté encallada a la UE perquè els socis comunitaris demanen aclarir l’impacte legal, econòmic i polític de la iniciativa abans de continuar-ne el debat.

Des que Espanya va deixar de tenir la presidència del Consell de la UE, la qüestió ha caigut de l’agenda sota la presidència belga: no s’ha tractat ni en la reunió del gener ni del febrer del Consell d’Afers Generals. Ara, el moviment de Madrid, que arriba un dia abans de la votació a la comissió de Justícia del Congrés de la llei d’amnistia, de tornar-ne a parlar a nivell d’ambaixadors busca introduir de nou la qüestió en l’agenda dels ministres.

La reunió d’ambaixadors en què el govern espanyol ha fet la petició era precisament per preparar l’agenda del pròxim Consell d’Afers Generals. Ara per ara, l’agenda provisional no inclou cap debat sobre la petició d’oficialitat de les tres llengües.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.