Política

Estat espanyol

Feijóo amenaça Sánchez amb fer investigar el vincle de la seva dona amb Air Europa

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el líder de l’oposició, el popular Alberto Núñez Feijóo, s’han llançat pel cap els presumptes escàndols de corrupció que afecten els seus respectius partits a la sessió de control al govern d’aquest dimecres al Congrés dels Diputats.

En un nou agre cara a cara a la cambra baixa, el president del PP ha començat la seva intervenció retraient a Sánchez la congelació dels pressupostos de l’Estat i l’anomenat csa Koldo, de presumpta malversació i tràfic d’influències en contractes signats durant la pandèmia de Covid-19 per al proveïment de mascaretes.

Feijóo ha afirmat que si Sánchez s’apliqués a ell mateix la “vara de mesurar” que tenia el 2018 –quan va presentar la moció de censura contra Mariano Rajoy–, hauria de convocar eleccions perquè no hi ha pressupostos i presentar-se una moció de censura “perquè està ple de corrupció”. El popular ha avisat que governar no és només viure al Palau de la Moncloa.

Sánchez ha contraatacat dient que tampoc ho és viure “en dos pisos valorats en més de dos milions d’euros pagats en bona mesura pel frau fiscal a Hisenda”, en al·lusió al cas que afecta Alberto González, la parella de la presidenta de la Comunitat de Madrid, la popular Isabel Díaz Ayuso. El socialista ha instat Feijóo a “plantar cara a la corrupció” i a “exigir” a la presidenta madrilenya que dimiteixi.

El popular ha replicat que malgrat voler aparentar que està tranquil, Sánchez està “molt nerviós” i per això “posa el ventilador a la desesperada”. El president del PP ha assegurat que el cap de l’executiu “s’equivoca” si creu que ha resolt els dubtes sobre què ha passat al seu govern i al seu partit. I també que va errat si confia que ha donat “carpetada al que ha passat a la seva casa”.

Ha estat en aquest punt que ha advertit Sánchez que “si torna a negar-se a donar explicacions” impulsarà “una investigació específica” al Congrés sobres “els assumptes que afecten el seu entorn més immediat”, en al·lusió als suposats vincles professionals de la seva dona, Begoña Gómez, amb l’empresa Air Europa abans del rescat públic de l’aerolínia. Feijóo ha afegit que, si cal, també elevarà el cas als tribunals. El popular ha garantit als espanyols que tinguin la certesa que ho sabran tot. “Tot és mentira. Aquesta amnistia fraudulenta és mentira i el seu govern, també”, ha reblat.

El líder socialista ha respost amb dades sobre la gestió del govern en matèries com la convivència, l’extensió de drets i l’economia. En aquest àmbit, ha destacat que l’Estat creix per damunt de la mitjana de la zona euro i té una de les inflacions més baixes. A més, ha revelat que l’administració ha tancat el 2023 amb un dèficit públic del 3,7%, que suposa complir amb els objectius previstos. Segons ell, el que fa el seu executiu és “governar bé”.

Conflicte d’interessos

El PP va anunciar dilluns una bateria de preguntes a Pedro Sánchez per saber “fins on arribava la vinculació” de la dona del president del govern amb empreses que apareixen al sumari del cas Koldo, ja que Air Europa i la seva matriu, Globalia, van contractar el comissionista de la presumpta trama, Víctor de Aldama.

Els populars van reaccionar així a l’arxivament de la denúncia que van presentar contra Sánchez davant l’Oficina de Conflictes d’Interessos per no haver-se abstingut en les sessions del Consell de Ministres on es va decidir el rescat de l’aerolínia a causa del suposat vincle de Begoña Gómez amb la companyia.

L’organisme va rebutjar la petició en descartar que Sánchez hagués pogut “incórrer en una causa d’abstenció” prevista en la llei d’alts càrrecs que obligués a iniciar “un procediment d’investigació per tal de depurar responsabilitats”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.