Política

Martí Nogué

cap de l’oposició a Sils (Independents de Sils)

“L’alcalde em va dir que no comptaven amb nosaltres”

“L’alcalde, Eduard Colomé, desconfia de tothom, també del seu propi equip de govern, no els deixa anar sols enlloc”

“Sils necessita dues coses amb urgència: un parc públic on poder celebrar esdeveniments i revitalitzar l’estany”

“No tenim res en contra de l’equip de govern ni en contra de l’alcalde com a persona”

Martí Nogué va ser alcalde de Sils durant dotze anys (2007 -2019)i ara és cap de l’oposició amb la llista d’Independents de Sils, que té quatre regidors.

Com valora els dotze anys que va estar al capdavant de l’alcaldia?
Molt positius. No vam fer tot el que volíem fer perquè vam engegar molt al final un tema que se’ns va acudir tard, que era un parc públic que Sils necessita. Vam aconseguir l’últim any de legislatura comprar els terrenys, però el procés administratiu no vam tenir temps. És una superfície de 190.000 metres quadrats, i ara el nou govern està iniciant lentament aquest projecte. Suposo que ho volen allargar per a les següents eleccions.
Per què creu que no han governat en els dos darrers mandats?
A les eleccions del 2019 ens van faltar dos vots i a les del 2023, quaranta-dos. No vam perdre vots, però Junts en va tenir més.
Haurien pactat amb algun altre partit per tornar a governar?
A l’últim mandat del nostre partit vam fer un pacte de govern amb Iniciativa els Verds durant quatre anys i ens va funcionar molt bé, i podríem haver continuat pactant-hi.
Han fet autocrítica?
Sí, potser no vam comunicar prou les coses que fèiem. Hi ha coses que hem portat a terme des de l’ajuntament que no es veuen i que no hem sabut traslladar a la població. Vam fer molta feina i no ho vam saber comunicar.
Què creu que necessita Sils actualment?
Sils necessita amb urgència aquest parc públic. La festa major s’està fent en parcel·les privades, on demà o demà passat faran un habitatge o construiran qualsevol cosa i ja no es podrà fer. També teníem una fira molt gran de cotxes que ja no es pot fer. No tenim espai públic per poder fer esdeveniments.
Quines propostes tenen per al municipi?
Revitalitzar l’estany. És emblemàtic per a Sils i està molt deixat. En aquests cinc anys no s’hi ha fet res i es veu deixat. També el parc públic.
Ara l’ACA ha tret a licitació per 1,3 milions d’euros les obres de la restauració de l’estany.
Si, però no sé que hi volen fer exactament perquè no ens ho han explicat.
Tenen bona relació amb l’actual govern?
He de dir que no. Vaig anar a parlar amb l’alcalde abans de la investidura, havia guanyat per dos vots i em va dir que no comptaven gens amb nosaltres. Tot i que dos dies després, a la investidura, va dir tot el contrari. Tinc constància que no tots els regidors de l’equip de govern pensen igual, però no s’atreveixen a dir-li-ho.
Però del mateix partit o de Fem + Sils?
De tots dos. Ho han dit en petit comitè, no a mi, però m’ha arribat. Discrepen de per què no compten amb nosaltres, si la nostra voluntat és fer coses pel municipi i col·laborar. Per exemple, quan nosaltres estàvem al govern hi havia tres contractes diferents, i amb preus diferents, per l’aigua: un per al nucli de Sils, un altre per a Vallcanera i un altre per a Les Comes. Ens ho vam fer perquè tots tres contractes caduquessin alhora, que era el març de 2022, i no van fer res per iniciar el concurs i unificar els contractes.
Ni al vostre partit ni a cap de l’oposició?
A cap. Ell no vol que ningú de nosaltres puguem participar-hi. De fet, no ho deixa ni als regidors del seu propi grup! Ens ho han dit, que no els deixen anar enlloc sols, sempre ha d’anar l’alcalde amb ells. Desconfia de tothom.
Llavors, el malestar és només amb l’alcalde, no amb el partit?
Nosaltres no tenim res contra el partit, i amb ell com a persona, tampoc. Són les maneres de fer. Quan em va dir que amb nosaltres no comptaven per a res, em va saber greu. Cada vegada que truca, si truca, és per explicar-te alguna cosa que ja està feta. Si està feta i signada, per què em truques?
Vostè havia estat sotsinspector de Bombers durant 35 anys, creu que hi ha un bon pla contra incendis, amb l’actual sequera, al municipi?
El pla d’incendis municipal està en concordança amb el Consell Comarcal, del qual també vaig ser conseller. A Sils tenim pocs recursos a la brigada, i quan vaig ser conseller vaig aconseguir un millor servei. Hi ha qüestions tècniques que es podrien millorar, per tant, puc dir que no s’està fent al 100% com jo crec que s’hauria de fer.
Els veïns de Sils que volien l’enderroc del supermercat, han posat un recurs a la sentència que aturava aquest enderroc. Els preocupa com pugui afectar la població que es tirés endavant?
L’última decisió judicial desestima totalment l’enderroc del supermercat i no ha fixat cap indemnització per als veïns, res. Els veïns que van interposar la demanda hi han recorregut i ara, a qui correspongui, dictaminarà el que cregui, però ens ha alleujat una mica aquesta sentència perquè nosaltres estàvem convençuts que no havíem fet res mal fet.
Les queixes dels veïns vers aquest supermercat, quines són?
Es queixen dels sorolls dels camions quan carreguen i descarreguen i que els tapen la vista des de casa seva. Però, és clar, l’únic espai classificat pe r a comerç a Sils és allà. Feia 25 anys que era així i no s’hi havia construït res, però si no era un supermercat hagués estat una casa. Aquell espai no hauria estat mai un parc o un solar buit, perquè no està classificat així.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.