El dolç inclusiu del Maresme
A Can Parcala, un equip de set persones amb discapacitat elabora les Roques del Maresme
S’encarreguen de retirar la mel dels ruscos i la barregen amb ametlla i diferents xocolates
El procés d’elaboració és artesanal i, com expliquen, cada roca “és única i irrepetible, com ells”
Ametlles caramel·litzades amb mel i xocolata. Una combinació que s’han inventat al centre ocupacional de Can Parcala i que s’ha après de memòria l’equip de l’obrador format per usuaris de la Fundació El Maresme, que treballa per la inserció de persones amb discapacitat intel·lectual. “Ens ajustem a les capacitats de cada persona perquè puguin estar a l’obrador, fent tasques a l’entorn de la finca o manipulant el producte”, explica la directora de projectes de l’entitat, Carme Martí, que destaca el procés d’elaboració artesanal que es fa d’aquest nou producte que han batejat com a Roques del Maresme. El dolç s’obté de la mel que es produeix i comercialitza des de fa deu anys a la mateixa finca on s’ha impulsat l’aula apícola per mostrar amb tallers pedagògics com funciona el món de l’apicultura i la importància de la preservació de les abelles per al medi ambient.
David Fusté és un dels treballadors de l’obrador que explica la feina manual amb les dues culleres que fa servir per fer les petites boles sobre la taula, on deixa que es refredin. El que més li agrada, però, com a molts altres companys, és sortir a fora per recollir la mel dels ruscos que hi ha repartits al bosc. Ho fan acompanyats de Txema Magro, l’apicultor i l’impulsor del projecte de Can Parcala, que va pensar a crear un nou producte com a alternativa a la davallada en la producció de mel per culpa de l’arribada de la vespa asiàtica, que es menja i amenaça la població d’abelles.
Innovant amb qualitat
Fa un any que treballen per innovar amb l’assessorament del mestre xocolater Josep Teixidó, de l’obrador Xócala, de Cardedeu. Les Roques del Maresme s’han presentat coincidint amb el primer tast d’una nova varietat, la de xocolata blanca amb llavors de sèsam, que amplia la gamma de les originals, fetes amb xocolata negra i xocolata amb taronja.
Després d’un any fent proves han aconseguit la qualitat que buscaven. “No deixa de ser com la clàssica roca suïssa”, assenyala l’apicultor, amb la singularitat que s’endolceix amb la mel que també elaboren i no amb sucres refinats. Per a aquest 2024 confien repetir els 900 quilos que van vendre l’any passat amb comandes importants per a entitats i empreses com Mango o La Roca Village. Per l’apicultor i responsable del projecte és important que es valori el producte per la seva qualitat i “perquè és bo”, i no tant pel “rerefons social” i el fet de voler col·laborar amb l’entitat fent una donació o comprant el producte.
El procés d’elaboració és del tot artesanal i, com expliquen a l’obrador, cada roca “és única i irrepetible, com ells”. Les Roques del Maresme es trobaran en establiments gourmet i a la web de Can Parcala, on es comercialitza la mel, amb una producció d’unes 2,5 tones a l’any que s’obté dels 180 ruscos que hi ha distribuïts a la finca de Cabrera de Mar, Premià de Dalt i Fogars de Montclús.
A Can Parcala hi treballen dotze persones, comptant els monitors, que tenen cura dels ruscos i de fer les visites dels milers d’escolars que s’acosten per veure les instal·lacions i participar en els tallers.