Política

Estat espanyol

El CIS retalla a un punt l’avantatge del PP sobre el PSOE

Els populars (33,5%) continuen sent la primera força en estimació de vot però cedeixen mig punt respecte el març i els socialistes (32,5%) recuperen dotze dècimes

Vox (10,1%) es manté com la tercera força i Sumar (8,2%) la quarta

Podem (3,1%) escurça distàncies amb els seus antics socis

El Partit Popular (PP) continua al capdavant de l’estimació de vot en unes eventuals eleccions generals, però perd avantatge sobre el Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE).

L’últim baròmetre del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS), avançat aquest dijous , atorga al PP un 33,5% de la intenció de vot si els comicis se celebressin ara, mig punt menys que al sondeig del març (34%). Per contra, el PSOE remuntaria un 1,2% i se situaria en el 32,5% del vot estimat, a només un punt del partit liderat per Alberto Núñez Feijóo. L’anterior enquesta del CIS, publicada al març, va coincidir amb l’esclat de l’anomenat cas Koldo, que va esquitxar alguns dirigents socialistes com l’exministre de Transports José Luís Ábalos.

L’ultradretà Vox es manté en la tercera posició sense gaires canvis (10,1%), només dues dècimes més que al març (9,8%).

Tampoc hi ha moviments en el quart i sisè llocs de la llista, que continuen ocupant Sumar (8,2%) i el seu antic soci Podem (3,1%). Ara bé, el partit liderada per l’exministra de Drets Socials Ione Belarra guanyaria nou dècimes i queda només a 5,1 punts de la formació de la vicepresidenta segona del govern espanyol, Iolanda Díaz, que perdria un punt en comparació amb el baròmetre de març.

El CIS dibuixa un empat entre ERC i Junts amb l’1,4% dels vots a tot l’Estat per a cadascuna de les dues forces catalanes. Els republicans perdrien cinc dècimes respecte al març (1,9%) i Junts (1,2% al març) en guanyaria tres.

També continuen molt igualades les candidatures del Partit Nacionalista Basc (1%) i EH Bildu (0,9%), tot i que la primera perdria una dècima respecte del març. També perdria una dècima el Bloc Nacionalista Gallec, que es quedaria en el 0,8% a nivell estatal.

Els altres partits esmentats a l’estudi repetirien el vot estimat fa un mes: 0,7% l’animalista PACMA, 0,2% Coalició Canària i 0,1% el navarrès UPN. Les altres formacions extraparlamentàries es repartirien el 3,7% restant, sis dècimes menys que al març (4,3%).

El conjunt de persones que es declaren abstencionistes baixa un punt i mig, del 7,7% al 6,2%, i hi ha un 1,4% menys d’els electors indecisos, que a l’abril representen el 14,3%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.