Gran angular

Informació especial

Símbiosy dona una sortida als residus i els converteix en negoci

La consultora ubicada a DFactory, el principal ecosistema d’indústria 4.0 impulsat pel Consorci de la Zona Franca, incentiva les aliances entre empreses de diferents sectors

Símbiosy és una consultora especialitzada en disseny i implementació d’estratègies d’economia circular i simbiosi industrial, ubicada a DFactory Barcelona, el principal ecosistema d’indústria 4.0 impulsat pel Consorci de la Zona Franca.

La firma creada per Verónica Kuchinow i Anna Lluís ara fa deu anys, ajuda les empreses industrials a identificar quins són els residus que poden ser reutilitzats per altres empreses i en fan una nova línia d’ingressos. Símbiosy localitza terceres empreses que puguin aprofitar aquells elements sobrants (aigua, energia, restes de fruita o plàstics, depenent del sector) i així solucionen les ineficiències que es generen en els recursos que no s’utilitzen i fan una contribució al medi ambient.

Kuchinow explica que el retorn per a les empreses no només és econòmic, sinó que a més els genera un reconeixement reputacional molt valuós com a companyia.

Símbiosy ha desenvolupat una plataforma de sinergies online pròpia: Syner que és la que mapeja els recursos sobrants, “com a eina de descarbonització i reducció d’impactes ambientals: identifica i quantifica els residus industrials i agropecuaris que potencialment es poden convertir en recursos a través de la simbiosi industrial”.

Kuchinow i Lluís van ser, de fet, pioneres a implementar el concepte de simbiosi industrial a Catalunya i la resta de l’estat. Es tracta d’una estratègia empresarial que es va implantar al nord d’Europa fa anys, que incentiva la col·laboració entre empreses, tradicionalment sense relació, per fer realitat noves oportunitats de negoci a partir dels recursos sobrants i mitjançant maneres innovadores de posar-les en pràctica. El valor de la simbiosi industrial és que a més afavoreix la creació de xarxes interconnectades d’empreses, que les incentiva a treballar juntes en la recerca de solucions sostenibles i rendibles dels residus.

Tot plegat té un impacte positiu en la competitivitat de la indústria i obre el camí a les ciutats i regions en transició cap a l’economia circular.

La cofundadora de Símbiosy explica que des del principi de l’empresa compten com a clients tant amb grans indústries de tota mena de sectors com també organismes públics i entitats supraterritorials. Justament, un dels primers projectes de simbiosi industrial que van implementar a Catalunya va ser a Manresa amb l’associació d’empresaris de Bufalvent. Després n’han vingut molts altres, a Catalunya i arreu el món. De fet, ara com ara el 50% del negoci de Símbiosy prové de l’exterior.

La companyia que té la seu central al Poblenou (Barcelona), realitza els projectes de simbiosi a DFactory. “En aquest ecosistema hem trobat l’espai més oportú per promoure aliances i col·laboracions entre companyies que busquen eficiència en els recursos i impulsar la sostenibilitat a la zona”, explica Verónica Kuchinow.

Símbiosy dona feina a una desena de persones de manera directa però compta amb un equip de 200 col·laboradors externs.

Rentar camions amb aigua sobrant

Una empresa productora de cosmètica que feia servir molta aigua per als seus processos productius, buscava solució a tot aquest recurs hídric escàs que acabava abocant a les clavegueres. Va contactar amb la consultora Símbiosy per mirar la manera de donar-li un nou ús. La firma va localitzar una empresa de logística que gastava aigua potable per rentar els seus vehicles de grans dimensions i les va posar en contacte. Ara, l’aigua que li sobra a l’empresa de cosmètica després de produir les cremes facials o les hidratants la ven a la de logística, que aconsegueix un estalvi en el cost de l’aigua i a més contribueix a reduir el consum d’aigua potable.

Aquest és només un exemple de la màgia que fa la simbiosi industrial. En tenen molts altres, com la de recopilar els residus orgànics de la indústria agropecuària, de les deixalles de la fracció orgànica, de la recollida municipal, restes d’indústria alimentària, de les depuradores o la biomassa de neteja de boscos per a la producció de biogàs, que és un combustible renovable que s’aconsegueix a través d’un tractament i que és substitutiu del gas natural.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.