Eines

Informació especial

S’inicia la campanya de la declaració de la renda 2023

Les mares amb fills/es de menys de tres anys tenen dret a una deducció de 1.200 euros

Ja ha començat la campanya de la declaració de la renda que enguany finalitzarà l’1 de juliol. Aquest és l’impost directe més comú, ja que s’estima que el 85% de la població està obligat a declarar el rendiment de l’any anterior. Per això, com cada any, és important recordar quines persones estan obligades a presentar renda.

Què és la declaració de la renda o de l’IRPF? És un tràmit anual que tenen l’obligació de fer els residents a Espanya per regularitzar la seva situació amb l’Agència Tributària i que cada any presenta novetats. Segurament, la que afectarà més població és l’import a partir del qual el o la contribuent que tingui rendiments del treball provinents de més d’un pagador està obligat a presentar la declaració. Fins ara el sostre el marcaven els 14.000 euros. A partir d’aquest exercici el mínim s’incrementa fins a 15.000 euros. En canvi, per a aquelles persones que només tenen un pagador l’import a partir del qual existeix l’obligació de presentar la declaració de la renda continuen sent 22.000 euros.

També tenen l’obligació de presentar la renda les persones que hagin obtingut ingressos superiors als 1.000 euros en el cas de rendiments de capital mobiliari i immobiliari, guanys patrimonials o rendiments d’activitats econòmiques, hagin rebut subvencions o ajudes de més de 1.500 euros durant l’any fiscal, o les que tenen dret a deduccions per a famílies nombroses, persones amb discapacitat o altres casos especials. Igualment, s’estableix l’obligació de presentar la declaració de la renda a les persones titulars de l’ingrés mínim vital, així com a les persones integrants de la unitat de convivència.

Però no només això; per a aquest any també hi ha altres aspectes generals a destacar que, de segur, afecten molts contribuents. Per començar, és important recordar que totes aquelles persones que durant l’exercici 2023 s’hagin donat d’alta d’autònoms i hagin iniciat una activitat empresarial o professional estan obligades a presentar la declaració de la renda encara que no hagin assolit els ingressos mínims abans mencionats, ja que a partir del 2023 va entrar en vigor el nou sistema de cotització per ingressos reals.

Pel que fa a les criptomonedes o similars s’han de declarar totes les operacions efectuades, ja que tenen la consideració de guanys/pèrdues patrimonials.

També cal tenir en compte les deduccions per eficiència energètica. I és que l’AEAT permet deduccions per a la millora en l’eficiència energètica d’obres destinades a la reducció de demanda de calefacció i refrigeració, deducció per obres de millora en el consum d’energia primària i deducció per obres de rehabilitació energètica. També es poden beneficiar de deduccions aquelles persones que hagin adquirit un vehicle elèctric per a ús personal (es podran deduir el 15% del valor d’adquisició), sempre que es compleixin uns determinats requisits.

Les famílies també hauran de calcular bé els seus rendiments. Hi ha deduccions per a mares amb infants. Les mares amb fills/es de menys de tres anys tenen dret a una deducció de 1.200 euros anuals, excepte en el cas d’aquelles famílies que ja cobren el complement d’ajuda a la infància de l’ingrés mínim vital. A més, també se’n poden beneficiar les parelles de progenitors homes amb fills adoptats, així com els pares i tutors en cas de mort de la mare o en cas que tinguin la custòdia exclusiva del fill/a.

Es manté el límit de 1.500 euros anuals d’aportació màxima per deduir-se del pla de pensions individual, tot i que s’introdueix un límit addicional per a les aportacions pròpies de treballadors per compte propi o autònoms de 4.250 euros.

Els donatius fets a ONG es podran deduir entre el 10% i el 80% depenent de l’entitat i l’import aportats. Les quotes d’afiliació a partits polítics, les quotes sindicals i col·legis professionals també presenten una deducció del 20%, limitant la quantitat a 600 euros anuals en el primer cas i a 500 euros anuals en el segon.

Com han vist, l’exercici d’enguany es presenta amb certes novetats que no poden passar per alt, atès que les infraccions tributàries comporten multes que poden ser importants. Recomanem conèixer quan i en quins casos és obligatori presentar la declaració de la renda per evitar sorpreses i despeses imprevistes que puguin afectar en el futur la nostra salut financera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.