Política

unió europea

Brussel·les proposa a Londres la lliure circulació dels joves entre la UE i el Regne Unit

La Comissió Europea busca flexibilitzar les traves derivades del ‘Brexit’

La Comissió Europea (CE) ha proposat aquest dijous obrir negociacions amb el Regne Unit per facilitar la lliure circulació dels joves després del Brexit. La mesura busca relaxar les traves perquè les persones de 18 a 30 anys puguin estudiar, treballar o viure en territori britànic i dels Vint-i-set, respectivament. En un comunicat publicat aquest dijous, l’executiu comunitari apunta que la sortida del Regne Unit de la Unió Europea ha reduït notablement els viatges entre els dos territoris, una situació que ha afectat “l’oportunitat dels joves de poder experimentar la vida a l’altra banda del canal” i els ha privat de “beneficiar-se d’intercanvis culturals, educatius i formatius”.

Brussel·les planteja que el marc que es negociï permeti als ciutadans de 18 a 30 anys del Regne Unit i del bloc comunitari “romandre fins a quatre anys en el país de destí”, si bé els serveis comunitaris deixen clar que no es tracta de “retornar” als britànics drets fonamentals de la UE que van perdre amb el Brexit, com la lliure circulació de moviment dins del bloc. Els serveis comunitaris demanen mesures “innovadores” per superar els principals esculls a la mobilitat amb els quals es troben els joves de manera que puguin moure’s per formació, treball o per residir una temporada més llarga en un país sense trobar-se amb grans obstacles. Per aquest motiu, Brussel·les proposa delimitar els criteris que s’haurien de complir (edat, màxima durada de l’estada, les condicions per a ser elegit i les normes de verificació de compliment) per permetre als joves desplaçar-se sense estar lligats a una condició concreta com un treball, un curs ni quotes d’entrada.

La recomanació de la Comissió Europea per obrir les negociacions amb el Regne Unit es debatrà ara en el Consell, que reuneix els estats membre. Si el Consell està d’acord, el govern comunitari podrà iniciar les negociacions amb Londres.

Des que va consumar-se el divorci entre Londres i Brussel·les, la mobilitat entre el club comunitari i el Regne Unit es regeix per les normes locals sobre immigració de la UE i els estats membre i per les del territori britànic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.