El Sagrat Cor acull un centre d’innovació en càncer
En el mateix espai es realitzaran tres activitats per combatre la malaltia: l’assistència, la recerca i assajos clínics
El servei l’han posat en marxa les companyies mèdiques Pangaea Oncology i NG Oncology
Han desenvolupat una eina de detecció de càncer de pulmó que ja estan testant en malalts
A la quarta planta de l’hospital Sagrat Cor de Barcelona s’instal·larà l’HUSC Oncology Innovation Cancer Center, un centre que concentrarà en el mateix espai tres activitats entrelligades entre elles per combatre el càncer: l’assistència mèdica, la innovació i una unitat d’assajos clínics per testar tractaments i dispositius innovadors oncològics. El centre, d’uns 800 metres quadrats, anirà destinat al pacient privat provinent d’assegurances mèdiques o al pacient individual, però també donarà algun servei dins de la concessió que l’hospital Sagrat Cor té amb l’Institut Català de la Salut (ICS).
El nou espai, que preveu obrir les portes al llarg del primer semestre de l’any 2025, segueix el model dels grans hospitals dels Estats Units que combina la superespecialització mèdica per a cada tumor amb una unitat de recerca i innovació que es retroalimenta amb l’àrea assistencial. “Cada pacient serà tractat per un oncòleg especialitzat en el seu tumor, podrà rebre un tractament innovador i tindrà coneixement de l’estudi genètic de la seva malaltia. L’era de tractar igual totes les persones amb càncer ja ha acabat”, explica Joaquim Bellmunt, professor de Harvard, cap de genitourinària de l’Institut del Càncer Dana-Farber de Boston (EUA) i fundador d’NG Oncology, una de les dues societats que participa en la creació de l’HUSC Oncology Innovation Cancer Center.
El centre neix de l’impuls d’NG Oncology i de la companyia de serveis mèdics Pangaea Oncology, que han tancat un acord mercantil a través del qual tots els facultatius d’NG Oncology s’incorporen a l’equip d’una de les societats participades per Pangaea Oncology (Institut Oncològic Dr. Rosell, IOR), situada al carrer de Londres de Barcelona, al costat de l’hospital Sagrat Cor. L’IOR opera en aquest hospital des del 2016 i compta com a cap de servei amb el doctor Lluís Cirera, oncòleg de prestigi internacional en tumors digestius.
Per la seva banda, QuirónSalud, el grup propietari de l’hospital Sagrat Cor, és qui aporta la inversió per fer realitat la nova infraestructura, la xifra de la qual no han volgut fer pública.
Pangaea Oncology, liderada per Rafael Rosell, president i director científic, i Javier Rivela, conseller delegat, està present en el mercat alternatiu borsari (MAB) des del 2016. La companyia es dedica a prestar serveis mèdics d’oncologia de precisió, amb dues àrees d’activitat. Una àrea assistencial que ofereix a través de diferents societats participades (Institut Oncològic Doctor Rosell, Quenet Torrent Institute, el International Breast Cancer Center, Pectus Respiratory Health, i el IOB, Institute of Oncology de Barcelona). I després té la divisió de serveis de diagnòstic i R+D, tant per als seus pacients com per a la indústria farmacèutica, des de la qual la companyia proveeix serveis de diagnòstic molecular i in vitro a companyies d’arreu el món.
Ara com ara, Pangaea té en marxa més de dos-cents assajos clínics, que té repartits entre els diferents centres en què fa assistència i recerca i que a partir de l’any vinent ja concentrarà en el nou centre oncològic de l’hospital Sagrat Cor. “Aquest serà el nostre hospital tecnològic de referència”, explica Javier Rivela.
Fa dos anys Pangaea va aconseguir aixecar 12 milions d’euros en una ronda de finançament que va destinar a adquirir societats mèdiques de referència i altres d’assajos clínics a Catalunya i a crear-ne d’altres com l’IBCC (International Breast Cancer Center).
Els plans de Pangaea Oncology són ambiciosos: la companyia aspira a convertir-se en un dels principals grups de serveis mèdics assistencials i d’innovació al voltant de l’oncologia, que facturi a curt termini 20 milions d’euros, un 70% provinent de la part assistencial i un 30% del desenvolupament d’innovació i els assajos clínics. Ara com ara, el pes de cada activitat és d’un 50% aproximadament.
A part de l’aposta per la superespecialització de l’assistència per a malalts de càncer, Pangaea Oncology compta amb una àrea de desenvolupament tecnològic propi d’eines de diagnòstic mínimament invasives. Javier Rivela explica que una de les innovacions que tenen en fase més avançada és un sistema propi de detecció de càncer de pulmó que ja han començat a validar amb pacients.
D’altra banda, Pangaea treballa en el desenvolupament de sistemes de detecció de qualsevol tipus de càncer a través de la intel·ligència artificial i l’ús d’algoritmes que permetrà identificar signes de la malaltia molt abans del que es fa actualment amb els sistemes tradicionals.
Per la seva banda, NG Oncology és una societat de metges creada a Sabadell per Joaquim Bellmunt que actualment assisteix més de 1.500 pacients i que realitza la seva activitat en l’àmbit de l’oncologia. Està integrada pels oncòlegs Pablo Maroto, Francisco Pelegrín, Amaya Ramírez i Joaquim Bellmunt, metge referent en càncer de bufeta.