Política

guerra a europa

S’intensifiquen els atacs russos a Khàrkiv

Més de quatre mil persones han estat evacuades davant la nova ofensiva

Rússia assegura haver capturat quatre localitats més al nord-est d’Ucraïna

Rússia assegura haver capturat en les últimes hores quatre localitats a la regió de Khàrkiv, al nord-est d’Ucraïna, on milers de persones han estat evacuades des de divendres davant la nova ofensiva militar terrestre llançada per Moscou.

El Ministeri de Defensa de Rússia ha reivindicat aquest diumenge la presa dels pobles de Gatiixe, Krasne, Morokhovets i Olinikove, frontereres amb Rússia. Els militars russos ja van afirmar ahir que havien agafat el control de cinc enclavaments més a la regió de Khàrkiv.

Les tropes de Vladímir Putin, que van ser expulsades fa gairebé dos anys del nord-est d’Ucraïna, han iniciat un assalt amb el qual intenten trencar les línies defensives ucraïneses a Vovtxansk i que podria tenir l’objectiu d’obligar Kíiv a desviar recursos d’altres fronts.

Moscou, que no ha confirmat l’inici d’una gran ofensiva a la regió però admet d’“accions ofensives”, ha confirmat que s’han produït atacs a tres punts de desplegament de tropes ucraïneses a Khàrkiv i ha assegurat que les pèrdues patides per l’enemic en les últimes hores en aquest front ascendeixen a un centenar d’homes.

Aquest dissabte han continuat bombardejant la ciutat amb atacs i míssils, mentre la policia ucraïnesa i els voluntaris s’afanyen a evacuar els seus residents. El governador de la regió de Khàrkiv, Oleg Sinegubov, ha informat aquest diumenge al seu canal de Telegram que 4.073 persones s’han desplaçat des de la zona afectada, sobretot de de Txuhuiv i les poblacions pròximes a la ciutat de Khàrkiv. Els 1,3 milions d’habitants de la capital regional encara no estan sota amenaça de desallotjament.

Les autoritats de Kíiv han reconegut avui que ha augmentat la xifra de poblacions en disputa en aquest front, escenari de l’última ofensiva russa. Sinegubov ha explicat els “atacs massius d’artilleria i bombardejos han augmentat” aquest diumenge. Segons el governador regional, “Vovtxansk, Liptsi i tots els punts de la frontera septentrional estan sota atac enemic gairebé 24 hores al dia”. “La situació és complicada”, ha admès.

L’exèrcit ucraïnès ha informat que els russos han llançat l’últim dia una dotzena d’assalts al nord de Khàrkiv. Una unitat de les Forces Especials de la Guàrdia nacional ha informat aquesta nit que les forces ucraïneses s’han vist obligades a abandonar algunes posicions.

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha explicat en el seu missatge nocturn que hi ha “operacions defensives en marxa a la regió de Khàrkiv, a prop de les localitats Striletxa, Krasne, Morokhovets, Olinikove, Lukiantsi, Hatiixtxe i Pletenivka.

Accions d’Ucraïna

De la seva banda, les autoritats russes han denunciat que un atac “massiu” de les forces ucraïneses ha matat almenys sis persones i n’ha ferit una trentena a Belgórod, la capital homònima de la de la regió fronterera amb Ucraïna. En l’atac, l’ensorra que ha provocat l’ensorrament d’un edifici residencial, han resultat ferits 28 adults i un nen. La xifra de víctimes podria augmentar a mesura que avancin els treballs de desenrunament, perquè encara es desconeix el parador de set veïns, segons fonts d’emergències.

D’altra banda, un atac nocturn amb drons llançats des d’Ucraïna ha provocat un foc en una refineria a la regió de Volgograd, al sud-oest de Rússia i a uns 400 quilòmetres a l’est de la frontera ucraïnesa, segons ha denunciat avui el governador de la regió. Aquesta instal·lació de la petroliera Lukoil, amb capacitat per a uns 14,8 milions de tones, ja va ser atacada la nit anterior i va patir desperfectes a la xemeneia d’un dels forns.

Els drons també han bombardejat dipòsits de combustible a Liudinovo, a la regió de Kaluga, situada a uns 300 quilòmetres al sud de Moscou, i la planta de siderúrgia de Novolipetsk, a 400 quilòmetres al nord de la frontera ucraïnesa.

Una font de la intel·ligència militar ucraïnesa ha corroborat que els seus aparells han atacat la passada nit objectius industrials a Volgograd, Kaluga i Lipetsk. Les refineries són els blancs habituals dels atacs dels avions teledirigits ucraïnesos. Només aquest més s’han produït tres altres incidents similars a diverses parts de la federació.

Els militars russos han afirmat que en les últimes hores han interceptat sis míssils Totxka-U i drons sobre la regió de Bélgorod, la regió fronterera més castigada pels atacs ucraïnesos en els 809 dies des de l’inici de la invasió russa a gran escala d’Ucraïna. Les defenses antiaèries russes han destruït tres aparells no tripulats més a la veïna província de Briansk, dos més a Lípetsk i un a Volgograd.

La portaveu del Ministeri d’Exteriors de Rússia, María Zakhàrova, ha responsabilitat del bombardeig al president ucraïnès i als seus “patrocinadors occidentals”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.