Política

unió europea

Més de 170 entitats de l’Estat espanyol presenten un manifest contra la militarització a la UE

Alerten que “la història ensenya que els moments de militarització són sempre el preludi de la guerra”

Més de 170 organitzacions de l’Estat espanyol han presentat aquest dijous, la vigília de l’inici de la campanya de les eleccions europees del 9 de juny, un manifest contra “la creixent militarització a la Unió Europea”.

Segons ha informat la federació Lafede.cat, de lluita per la pau i els drets humans, les entitats signants han alertat que “la història ensenya que els moments de militarització són sempre el preludi de la guerra”.

El text, sota el nom ’No a la militarització i no a la guerra. Per una Europa de la distensió, la pau i la seguretat compartida”, s’ha presentat davant de la Delegació del ministeri de Defensa de Barcelona.

Entre les entitats participants, hi ha el Centre Delàs d’Estudis per la Pau, l’Associació Espanyola de Recerca per a la Pau (AIPAZ), la Coordinadora d’Organitzacions per al Desenvolupament-Espanya i la Comissió General Justícia i Pau, entre d’altres.

Totes elles han recordat que el 2014 els països de l’OTAN “van acordar incrementar els pressupostos de defensa fins al 2% del PIB” i han denunciat que des de la UE s’ha impulsat la “por” a una “possible invasió” de Rússia a Europa perquè la població “doni suport la seva política de rearmament i militarització”.

La despesa militar europea de 2023 ha baixat, segons aquestes organitzacions, “a un total de 374.000 milions d’euros, el segon més alt del món, només per darrere dels Estats Units, i gairebé quatre vegades el de Rússia (100.000 milions)”.

Així mateix, han assegurat que s’està aplicant una “absurda Política de Dissuasió Militar”: “(La UE) vol mostrar que disposa de més capacitats destructives que l’adversari. Aquesta política suïcida condueix a una escalada de tensió, a una carrera armamentista i a una espiral bel·licista”, han asseverat.

Les més de 170 organitzacions han apuntat que les pròximes eleccions europees són un moment “clau” per “apostar per impulsar polítiques de pau, distensió i seguretat compartida” o, per contra, han assegurat, “acabarem en una escalada militarista”.

Per tot això, els autors del manifest han demanat als partits i institucions apostar per la distensió per activar el desarmament i obrir-se al diàleg per desescalar els conflictes mitjançant la negociació i la cooperació i fomentar espais per a l’elaboració de polítiques de pau, entre altres mesures.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.