Opinió

Contra xifrada

Anna Pinter

Desastre amb cobertura

L’any 2018, el Michael, el tercer huracà de l’Atlàntic més intens en tocar terra de la història, va provocar danys valorats en més de 30 milions de dòlars a una empresa catalana del sector immobiliari amb inversions a Florida. Aquesta catàstrofe natural va tocar de ple en els seus edificis. L’assegurança els va abonar gran part dels danys i quan va arribar l’hora de renovar la prima, el preu se li va incrementar exponencialment. Una altra empresa catalana amb negocis a Florida, amb un complex hoteler situat a uns quilòmetres més enllà del recorregut per on va passar el devastador huracà, no va patir cap dany físic, les seves instal·lacions van quedar intactes, i també la seva prima de renovació, però el negoci es va veure fortament afectat per la declaració de zona catastròfica i la desaparició dels turistes durant mesos. A aquesta empresa, l’assegurança no li va cobrir cap de les pèrdues i el seu negoci va trontollar com mai abans. Finalment va acabar sortint-se’n però podia haver-se ensorrat com l’edifici tocat pel Michael. A la costa oest dels EUA el pas dels huracans han estat un fenomen habitual, molts de nosaltres ho vam aprendre després de llegir El màgic d’Oz, però amb el canvi climàtic els huracans s’han fet més virulents i es pateixen més assíduament, tant a qui els destrossa la casa o l’empresa com a qui els destrossa el compte de resultats, amb l’agreujant que aquest últim no té manera de recuperar les pèrdues.

Donada la seva major exposició a aquest fenòmens, en els darrers anys, el sector de les assegurances dels EUA ha incorporat un nou model d’assegurança, la paramètrica. Jordi Pou, director d’internacional de la centenària corredoria d’assegurances Jori&, una de les firmes pioneres a n incorporar aquesta tipologia d’assegurances al mercat local, explica que es basa, com el seu nom indica, en paràmetres predefinits per determinar si s’ha produït una pèrdua assegurada. “Aquest tipus d’assegurança es paga automàticament quan es compleixen les condicions establertes, com per exemple pot ser determinar com a paràmetre que a partir d’una distància del recorregut de l’huracà a prop de l’edifici assegurat, l’hagi tocat o no, es garanteix la cobertura”, diu Pou. Aquest tipus d’assegurança acaba sent útil, doncs, en situacions en què és difícil determinar la pèrdua exacta, com l’hoteler català a Florida.

Pou preveu que les assegurances paramètriques faran una forta eclosió perquè el model tradicional no dona cobertura als creixents riscos catastròfics que s’associen al canvi climàtic, com els incendis forestals, inundacions, calamarses, entre d’altres. De fet, la seva empresa ha vit com el seu negoci internacional, sobretot concentrat a Florida, augmenta un 5% justament per aquestes assegurances.

5%
És el percentatge de millora del negoci internacional de la corredoria d’assegurances Jori& només per les assegurances paramètriques


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.