Quina és la principal preocupació com a alcalde?
El principal repte és el del dia a dia, que és molt difícil. El que ha de fer un ajuntament és dotar-se de serveis, i això costa molt perquè és un tema econòmic. Els ajuntaments arribem on arribem, i més els municipis petits, amb el que representa la manca de finançament i personal.
Què és el que seria important assolir?
Seria important poder disposar d’un nou pla de barris. Amb l’anterior vàrem poder abordar el nucli antic i iniciar la reforma de la Roqueta, però van quedar temes pendents. Aquestes actuacions varen representar un salt molt important per al municipi. Un repte també és el de la manca d’habitatge, que fa que molts joves no es puguin quedar al municipi. També ens preocupen, per exemple, els serveis socials.
En quint sentit?
Ullà té un elevat percentatge d’immigració, que volta el 30%. I això ens ha portat a posar gent al carrer, com ara un agent cívic que vàrem tenir i, ara, la figura del vigilant.
Una convivència complicada?
No, no hi ha cap problemàtica pel que fa a la convivència a Ullà, però sí que aquesta resulta a vegades una mica complicada. Per això pensem que és important apostar per l’educació.
D’aquí, entenc, la figura que parlava del vigilant i l’educador.
Com comentava, el problema dels ajuntaments és el finançament. Durant uns anys, no hi ha hagut noves promocions de Mossos d’Esquadra. Aquests hi són, és clar, i fan una gran feina, però els tenim una mica lluny. No tenim diners per tenir policia local. La figura del vigilant és el que ens permet saber com està el municipi en molts temes, com ara el dels gossos, el seguiment de les ordenances de convivència o un cert control de l’aparcament, entre altres. El vigilant, de fet, ha substituït l’agent cívic, que vàrem poder tenir gràcies a uns fons europeus.
Parlem de la necessitat d’habitatge que comentava al principi. Un tema actual que afecta tots els municipis.
Ja hem dit a la Generalitat que comptin amb nosaltres. Tenim terrenys de propietat per poder fer habitatges per a joves. Però també hi ha gent gran que viu en edificis sense ascensor i que s’ha de tenir en compte. Nosaltres pensem que cal tenir habitatge i en aquest sentit hi treballem. No pot ser que perdem persones joves que marxen del poble perquè no en troben, que és el que està passant.
Destacava la necessitat de disposar d’un nou pla de barris.
Sí, a veure, en el primer que vam tenir, i que va estar molt bé, vam reformar tot el nucli antic i vam arreglar una part de la Roqueta. El pla era del 2010 però el 2013/14, amb la crisi, pràcticament es va deixar parat perquè no tenien calés per fer res. A partir del 2017el vam poder posar en marxa.
Van quedar actuacions pendents?
En vàrem poder fer al voltant del 60% i ens falta un 35 o 40% per acabar. Per això pensem que seria molt important un altre pla de barris que ens permetés poder acabar el que tenim pendent. No estem parats, però. El darrer PUOSC serà molt important. Això ens permetrà, entre tot, poder fer una inversió que voltarà els 500.000 euros en els cinc anys vinents i abordar temes rellevants.
Com ara?
Preparar-se per al canvi climàtic. Ullà toca al Montgrí. Les condicions meteorològiques estan canviant i quan arriben les pluges ens afecten molt els carrers. A vegades es fan forats de 2 o 3 metres. El que volem fer és canalitzar l’aigua i portar-la cap al rec Madral. Aquesta és una actuació molt important, que ja ens representa el 40% del que invertirem. I un altre punt és la instal·lació de plaques fotovoltaiques.
En què consistirà?
El teulat de la sala polivalent data dels anys vuitanta del segle passat. La intenció és canviar-lo, però incorporant panells solars. Nosaltres creiem que cal ser autosuficients energèticament. Per això vàrem fer una comunitat energètica i ara en farem una altra. També hem canviat el 60% de la il·luminació i es treballa en la nova deixalleria.
Un element important en aquest tema de la conscienciació pel medi.
Molt. El pressupost és de 218.000 euros i, de fet, substituirà l’equipament provisional que té ara el poble. Abans, Ullà compartia deixalleria amb altres pobles, però aquesta va quedar petita. El medi ambient el treballem i ens preocupa. Per exemple, hem plantat molts arbres per fer zones d’ombres. Es va fer una primera plantació i ara se’n farà una altra. Són zones d’ombres on aquest any invertirem uns 80.000 euros. És veritat que es perden algunes places d’aparcament, però pensem que és important. També hem creat en el centre cívic un refugi climàtic.
Un altre tema rellevant són les obres a la C-31 al seu pas pel municipi.
La millora de la C-31 serà una obra important per al municipi. És un tema que ens preocupa molt. Gràcies a Déu no hi ha hagut accidents greus, però pensem que calia actuar-hi, i per això ho hem anat reclamant. El projecte, que té un cost d’1,6 milions i que fa Carreteres, inclou la construcció de noves voreres amb il·luminació per garantir un itinerari accessible. També es col·locaran semàfors en els dos passos de vianants actuals, se’n crearan de nous, es millorarà el drenatge i s’instal·larà nova senyalització, tant vertical com horitzontal. El que volem sincerament és que els cotxes no passin a més de 50 km. El projecte també preveu un asfaltatge antisonor i pantalles acústiques.
Una de les apostes ha estat la creació d’un espai de cotreball.
N’estem molt satisfets. Fa uns tres o quatre anys que funciona. Quan vàrem traslladar l’ajuntament, ens va quedar un espai d’uns 100 m² repartit en tres plantes. Nosaltres vàrem pensar que una bona solució era fer aquest espai. Vàrem contractar un tècnic i es va tirar endavant. Pensi que en quatre anys han passat arquitectes, ambientòlegs i professionals diversos. Pensàvem que calia donar una oportunitat, facilitar les coses. Espai, a disposició dels empresaris, per al foment de l’emprenedoria i al servei de les empreses. Lloguem despatxos i taules de treball; es fa un servei d’assessorament per a nous emprenedors, a més d’activitats diverses com xerrades o trobades professionals. Estem molt i molt contents.