Política

Arnau Rovira

Alcalde de Manlleu (Junts)

“El que hem fet és sacsejar la ciutat; Manlleu té un potencial immens”

“No acabàvem de funcionar, de trobar una dinàmica correcta, i això va generar certes desconfiances, que crec que eren mútues”

“No tenim una ciutat que es pugui permetre obrir l’aixeta i gastar el que es vulgui. El pla de sanejament està vigent”

Hem repensat serveis perquè fossin més eficients. Tenim un compromís amb l’estat del benestar Des del consistori, demanem celeritat a la Generalitat en la construcció dels nous equipaments

Alcalde de Manlleu des del 2023, Arnau Rovira governa ara en solitari, amb vuit regidors de Junts, després que el març passat es trenqués l’acord amb el PSC. A punt d’arribar a l’equador del mandat, en fa un balanç positiu i defensa la tasca feta per reactivar la ciutat.

Per què s’ha trencat l’acord de govern amb el PSC?
Es va donar la circumstància que no acabàvem de funcionar, de trobar una dinàmica que fos correcta, i això va generar unes certes desconfiances, que crec que eren mútues. Arribat aquest punt, creiem que el millor per a la ciutat és plantejar un trencament tan pacífic i correcte com sigui possible, i que, sobretot, no trenqui la dinàmica positiva de la ciutat.
Però pot generar inestabilitat?
Certament, quan estàs amb vuit regidors estàs en minoria. Això implica que, per exemple, sempre l’oposició em retreia que tenien poca participació quant a decisions del dia a dia. Crec que ho hem de veure com una oportunitat, que també l’oposició pugui tenir més veu i, per tant, que pugui participar en projectes. M’agrada veure el got mig ple.
ERC pot ser el suport que necessita Junts? En el darrer ple s’ha vist que estan disposats a negociar però amb condicions.
És veritat que l’aritmètica és la que és. Vuit més quatre és el mateix que amb els socialistes i, per tant, fa que els acords puguin ser més senzills perquè només necessites una força política. A més, tenim similituds ideològiques i havíem governat amb ells en el mandat anterior. Tenim certs contactes i això facilita tenir entesa. Fins ara hem parlat i hem pogut arribar a enteses i estic content.
Entre altres temes, ERC ha plantejat la reobertura de l’oficina d’habitatge.
Els acords van en la línia del que volem que sigui el nostre govern. Hi havia diverses coses que nosaltres plantejàvem de cara als anys que venen com, per exemple, un impuls de la festa major i altres festes de la ciutat. Vàrem estar d’acord en una ampliació del pressupost per a partides d’educació i creiem que és important la reobertura de l’oficina d’habitatge amb un replantejament de model perquè sigui més completa i dinàmica que fins ara.
L’any 2024 es va aprovar un pla de sanejament. Quina és la situació econòmica de l’Ajuntament ara?
En un sol exercici complet per part del nostre govern hem aconseguit capgirar la situació. Estem en procés de poder solucionar la situació econòmica adversa. Això no vol dir que no seguim amb una política de certa contenció. No tenim una ciutat que es pugui permetre obrir l’aixeta i gastar el que es vulgui. El pla de sanejament està vigent, estem sota tutela, però independentment crec que el govern ha de ser molt responsable i no estirar més el braç que la màniga i, per tant, hem d’aconseguir una ciutat que sigui sostenible econòmicament, que pugui fer les seves inversions, però sempre molt responsable amb les decisions econòmiques i, sobretot, amb mirada de futur. Manlleu està sortint d’un període que no ha sigut el millor de la seva història, però creiem que estem començant una etapa que és molt bona.
Hi ha hagut crítiques de l’oposició per una retallada de serveis.
No hem deixat de fer res. Hem repensat serveis perquè fossin més eficients. Tenim un compromís amb l’estat del benestar i amb la igualtat d’oportunitats. Ara estem en un govern en minoria i estem oberts a escoltar propostes de l’oposició. Ja ho estem fent.
Obre la porta a un nou pacte?
Això s’anirà veient. Tot és molt recent. Hem de pensar que el govern fa poc que s’ha trencat. Tot ho fem pensant en la ciutat, en el poble. De tot el que sigui bo per al poble, en podem parlar i ens podem entendre. Busquem certa estabilitat, perquè quan vols atraure inversió es valora que la ciutat sigui segura i estable. Tenim l’obligació de garantir l’estabilitat amb els diferents pactes que puguin anar sorgint.
Quina valoració fa de la primera part del mandat?
El que hem fet sobretot és sacsejar la ciutat. Manlleu té un potencial immens, però feia uns anys que no acabava d’arrencar. Va viure una època daurada de la indústria, el tancament del tèxtil va fer mal a la ciutat i des de llavors no hem tornat a repuntar cap a una època de bonança industrial, que nosaltres pensem que és bàsica per poder cobrir tota la resta de serveis que ha de tenir una ciutat. Estem posant facilitats perquè la gent vulgui venir a invertir, a viure, a la ciutat.
En aquesta línia, l’any passat van engegar el Manlleu Activa.
És el projecte que emmarca el pla de reactivació econòmica i social. Ens està servint per tenir contacte amb entitats i persones de la ciutat que s’hi han volgut implicar. No només escoltem les propostes, sinó que és un pla que es porta a terme. Tenim una ciutat amb moltes obres obertes i en marxa. Algunes ja estan acabades, com els vestidors del camp de futbol i la comissaria. El polígon industrial ja s’està acabant. Hem aprovat una modificació inicial per activar 80.000 metres quadrats de sòl industrial, tenim un sector a l’entrada de Manlleu, els Rentants, i també el pla de millora urbana 3, que és el cas de PrasFarma. Estan veient que tenim un govern que està sent capaç d’aixecar les inversions més grans de la història de la ciutat i el que volem és garantir la seguretat per continuar rebent inversions, perquè estem segurs que s’acaben traduint en una millora de la qualitat de vida dels ciutadans.
Com creu que es nota aquesta reactivació?
D’entrada, perquè vinguis per on vinguis hi ha obres. Això fa molts anys que no passava. Només ens falta l’entrada est, on el gran projecte és l’institut escola, que depèn de la Generalitat. Aprofito per reclamar al departament que compleixi amb els compromisos adquirits. Al consistori, hem creat una comissió de seguiment que es reunirà per primer cop la primera quinzena de maig.
També reclamen un nou CAP?
És un cas semblant a l’institut escola. Són compromisos de la Generalitat existents i per part de l’Ajuntament posarem totes les facilitats perquè tirin endavant. Estem contents amb l’ampliació perquè el personal del CAP ho demanava per poder atendre la ciutadania. Però demanem celeritat a la Generalitat en la construcció dels nous equipaments i que no els vinculi a un pressupost. També hi puc afegir la demanda de la comissaria dels Mossos.
Ha traslladat la petició a la nova consellera?
La consellera vindrà properament; la inauguració de la comissaria de la policia local serà el dia 2 de juny. Personalment la consellera em mereix confiança per portar qüestions de seguretat. No hem deixat mai de reivindicar la comissaria. No només és que Junts de Manlleu ho faci sinó que Junts Osona ha presentat un paquet de mesures en clau comarcal i la comissaria n’és una. No es tracta d’anar passant els problemes a ciutats del voltant, sinó d’erradicar el problema de la multireincidència i de la inseguretat, i això es fa en clau comarcal.
Les dades de seguretat han millorat. La creació de la nova unitat de la policia local hi ha ajudat?
Definitivament sí, per descomptat. Ha estat una peça clau, però hem implantat altres mesures com ara càmeres, una unitat de mediació i resolució de conflictes i la nova comissaria. La seguretat és la prioritat número 1. Hem vist una millora clara de la seguretat al municipi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.