economia
Paga de 575 euros per empleat a Seat per celebrar el 75è aniversari
L’automobilística Seat s’ha reivindicat com a motor econòmic en el 75è aniversari del naixement de la marca en un acte institucional celebrat en el marc del 43è Saló de l’Automòbil de Barcelona, segons recull una informació de l’ACN. El segon productor de cotxes a nivell europeu i el novè a escala global aporta l’1% del PIB estatal i és un dels ocupadors més grans de Catalunya amb més de 14.000 empleats de forma directa i més de 100.000 indirectament. Per celebrar l’efemèride, l’automobilística ha anunciat una paga de 575 euros per empleat. El president interí de la companyia, Markus Haupt, ha marcat com a objectiu convertir-se en “un referent europeu de mobilitat, des de Martorell fins a la resta del món”. “Tenim molt a dir en el futur i el futur és elèctric”, ha dit.
“Ha passat el temps i hem anat canviant. Hem crescut amb el país i aquests país no es pot entendre sense Seat. Ser aquí és el millor reflex que hem fet les coses bé”, ha dit la vicepresidenta de Persones i Recursos Humans de Seat, Laura Carnicero, que ha sigut l’encarregada d’anunciar la paga extraordinària de 10 milions d’euros.
L’acte institucional ha comptat amb la participació del president del Govern, Salvador Illa, del ministre d’Indústria i Turisme, Jordi Hereu i l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, que han destacat el paper històric de la companyia per l’economia i la societat catalana.
L’automobilística amb seu a Martorell fa un “gran desplegament” per celebrar el 75è aniversari de la firma amb 75 cotxes exposats a la plaça Univers. La companyia industrial amb més treballadors de Catalunya -més de 15.000 professionals- celebra set dècades produint vehicles. L’empresa es va fundar el 9 de maig del 1950, exactament fa 75 anys.
El primer model que va llançar l’empresa -llavors de capital espanyol- va ser el SEAT 1400, el novembre del 1953. 40 anys més tard, s’inauguraria la planta de Martorell, amb el Seat Ibiza de segona generació com a primer model a sortir de la línia de muntatge. El 1990, Volkswagen passa a controlar totalment la companyia, que acaba el mil·lenni construint 10 milions d’unitats.
El 2018, es llança la marca Cupra, que ha impulsat les vendes del grup. L’automobilística arriba a aquesta efemèride immersa en la transformació per a produir vehicles elèctrics, un canvi que qualifiquen com el més gran de la història.
El president interí de Seat ha recordat el paper de la companyia en crisis com la covid, durant la qual es va fer servir la línia de producció per fabricar respiradors. Alhora, ha detallat que impulsaran la Fundació Seat Cupra “amb l’esperança de tornar a la societat una mica del que en s’ha donat en els últims 75 anys”.