Focus

Capgirar un sistema cada cop més regressiu

Sindicats, associacions de consumidors i de veïns i ecologistes volen que empreses i rendes altes paguin més

La Plataforma per una Fiscalitat Justa, Ambiental i Solidària -formada per 24 entitats, entre les quals hi ha els sindicats CCOO, UGT i Gestha, les associacions de consumidors i usuaris OCUC i Aicec-Adicae, la Confederació d'Associacions de Veïns de Catalunya, Attac, la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat, la Federació de Cooperatives de Treball, Justícia i Pau i Ecologistes en Acció- es queixa que tots els canvis fiscals que s'han fet en les darreres dècades -a excepció dels nous trams en l'IRPF per a les rendes més altes, que troba insuficients- han anat en la línia de reduir la progressivitat fiscal, augmentant el pes dels impostos indirectes i abaixant el dels directes.

Si es vol garantir l'estat del benestar, afirma la Plataforma, “s'ha de capgirar l'evolució del nostre sistema fiscal, que cada vegada és més regressiu i més insuficient”, i en l'impost sobre la de la renda proposa crear més trams amb tipus més alts per a les rendes més altes i que es torni a integrar les rendes de capital a la base general, eliminant el tracte de favor que actualment tenen, o bé modificar la seva tributació gravant més les plusvàlues generades per operacions de caràcter especulatiu.

En l'impost sobre societats, proposa reduir el ventall de deduccions i exempcions, que han fet caure el tipus efectiu “des del 19,9% el 2006 fins a l'actual 10%”, augmentar els tipus per tornar als que hi havia l'any 2006, dotar-lo d'una major progressivitat creant nous trams i eliminar el tracte de favor a les SICAV (societats d'inversió de capital variable), que tributen a l'1%.

També insta a la recuperació de l'impost sobre el patrimoni, eliminat el 2008, per gravar les grans fortunes, i en l'impost sobre successions i donacions, cedit totalment a les comunitats autònomes, propugna que l'Estat estableixi un nivell mínim de tributació per evitar la competició fiscal a la baixa que ha conduït a la seva pràctica eliminació. Si aquest col·lectiu té mala peça al teler amb totes les seves propostes, vist per on va el govern espanyol, amb l'impost de successions tenen claríssim que no els faran cas: si el tripartit va rebaixar-lo, el primer que va prometre Artur Mas l'endemà de guanyar les eleccions és que l'eliminarà totalment.

En relació amb l'IVA, la plataforma està en desacord amb l'augment que es va fer l'estiu i insta el govern espanyol a introduir criteris de progressivitat establint un nou tipus superior per als articles de luxe (cotxes esportius, iots, etc.).

Al govern català li recorden que en l'àmbit autonòmic hi ha molt recorregut pel que fa a la fiscalitat ambiental, l'objectiu de la qual “no és recaptar més, sinó recaptar de forma diferent”, insistint sobre els comportaments sota el principi de “qui contamina, paga” i aplicant-la en els sectors industrials en un sentit positiu, fomentant les inversions en millors tecnologies disponibles o en processos més eficients com a via per garantir i fomentar els

llocs de treball.

I finalment, es pronuncia a favor de generar més ingressos lluitant contra el frau fiscal i de la creació d'un impost mundial contra l'especulació financera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.