Focus

Esperant l'arribada de la reacció

Ningú confia que el 2011 sigui l'any de la recuperació, tot i que les exportacions impulsen la sortida de la crisi

L'augment de les exportacions anima els empresaris catalans

Havent passat de negar la crisi a ser fan de Santiago Niño Becerra, José Luis Rodríguez Zapatero assegura que caldran cinc anys per corregir els desequilibris estructurals de l'economia espanyola, amb reformes com ara les de les pensions i el mercat laboral. Menys tremendista, el catedràtic i professor d'economia d'Esade Francesc Xavier Mena pronosticava, hores abans que se sabés que seria el conseller d'Empresa i Ocupació, que el 2011 serà l'any de transició de l'economia espanyola, que si es fan les reformes necessàries -la més important, la del sistema financer- el 2012 sortirà “endavant com un avió de reacció”.

Tant si és l'últim any d'una crisi que sembla que no ha d'acabar mai com no, totes les previsions coincideixen a pronosticar un 2011 estancat. La fundació de les caixes d'estalvis Funcas constata que, per primera vegada des del tercer trimestre del 2008, el PIB ha crescut en termes interanuals el tercer trimestre del 2010, i amb això ha refet els números: preveu que aquest any el PIB només baixarà (un 0,2%) i que l'any vinent creixerà un 0,8%, una animació prou minsa per no esperar creixements modestos de l'ocupació fins al segon semestre del 2011. Les previsions de l'OCDE són pràcticament les mateixes.

Els empresaris catalans són moderadament optimistes sobre l'evolució dels negocis el 2011, segons una enquesta de les cambres de comerç europees, en bona part perquè l'exportació “està impulsant la sortida de la crisi”. Els empresaris també preveuen un creixement de les vendes interiors i de l'ocupació a Catalunya el 2011, per primera vegada des de l'inici de la crisi, perspectiva que contrasta amb el fet que aquest any les vendes, l'ocupació i la inversió han continuat baixant, tot i que menys que el 2009. El sector més optimista en vendes interiors i ocupació és el dels serveis; en la indústria, en canvi, es preveu que l'ocupació continuarà caient el 2011, encara que moderadament, perquè les retallades fortes ja s'han fet. En relació amb la inversió, es preveu un creixement en la indústria; mentre que en els serveis la caiguda de la inversió es frenarà el 2011, però continuarà.

Les perspectives a Catalunya, segons l'enquesta de les cambres, també són millors que la mitjana de la Unió Europea, sobretot en l'exportació i, en menor grau, en l'ocupació, i estan en la línia de la mitjana de la UE en les vendes interiors, i són millors que la mitjana espanyola en totes les variables. Els casos més destacats són el de la inversió en la indústria i l'ocupació en els serveis, ja que a Catalunya es preveu un petit creixement, mentre que a Espanya s'espera que continuarà caient el 2011.

pessimisme dels autònoms.

Els autònoms tenen claríssim que el 2011 tampoc serà l'any de la recuperació. Una enquesta elaborada per l'Observatori del Treball Autònom mostra que només l'11,8% d'aquest col·lectiu creu que les seves expectatives de negoci milloraran, un 34% pensa que empitjoraran i un 46,7% no espera canvis en relació amb un 2010 desastrós. Un 73,2% dels autònoms declaren que la crisi els ha afectat plenament, i la meitat ho han notat amb caigudes de la facturació superiors al 20%. La caiguda de les vendes i la pèrdua d'activitat són els principals motius (gairebé un 60%) de la frenada en el negoci dels autònoms, tot i que la morositat i la falta d'accés al crèdit, amb un 21,7% i un 23,9% dels casos, respectivament, també hi han tingut molt a veure.

I què diuen els consumidors? L'Indicador de Confiança del Consumidor de l'ICO va pujar al novembre gràcies a la millora de les perspectives a sis mesos dels consumidors sobre mercat laboral, economia general i economia de la llar. Però si es compara amb el novembre de l'any passat, l'indicador d'expectatives ha baixat. Veurem si aquest augment de la confiança acaba sent efímer, com ho va ser el de fa un any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.