Focus

Oficines multifamiliars, però amb secretisme

El model de family office (FO), per filosofia, vol allunyar-se d'altres instruments purament inversors com els vinculats a banca privada, a gestors de carteres o fins i tot a advocats que assessoren sobre aquestes operacions. Amb tot, el bufet català Roca Junyent va crear ja fa nou anys una branca de FO per gestionar patrimoni de diverses empreses. Les FO, en origen, són aquelles que s'encarregaven dels negocis d'una sola família (model conegut com a single family office), però també s'ha anat estenent el model de multifamily office. A àmbit estatal, una de les més actives és MdF Achievers, impulsada per l'exministre del PP José María Michavila. Fa un parell de mesos, l'expresident d'USP Hospitales, el català Gabriel Masfurroll, s'hi va incorporar com a assessor a través de la seva consultora Wings 4 Business, amb vocació també de FO, ja que treballa per dur a terme petites inversions en projectes innovadors.

A Catalunya, una de les multifamily més potents és Mazabi, nascuda fa tot just uns mesos a partir de l'aliança de sis grups familiars i amb 300 milions de patrimoni, immobiliari en aquest cas, gestionat pels sis fundadors (empreses familiars de Madrid, el País Basc i Aragó, tot i que no volen revelar quines). Col·labora amb 30 grups familiars més i una de les seves cinc oficines és a Barcelona. Al capdavant hi ha Ricard Llorens, procedent d'Auris 4 Investment, la FO de la família Vall Pla, propietària del grup lleidatà Vall Companys. Un dels objectius de Mazabi és que Catalunya sigui un dels seus principals punts de negoci.

bufet d'advocats.

Un altre model, poc desenvolupat a Catalunya, és el de la presència d'una FO com a branca de treball d'un grup d'advocats. Aquí, és el cas de Roca Junyent, l'únic bufet d'advocats català que disposa, des del 2002, d'una secció de family office. A través d'ella gestiona patrimoni de diverses famílies catalanes, tot i que aquí també preval el secretisme i prefereixen no revelar quines són. Analitzen oportunitats d'inversió i coordinen les relacions amb els clients, però d'altres tasques administratives les externalitzen. Els recursos se solen destinar a actius immobiliaris, financers i de capital risc, entrant en empreses per un període màxim de cinc anys i sense adquirir mai la majoria del capital.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.