Gran angular

La realitat econòmica de Catalunya

Catalunya ‘dóna' 17.000 milions d'euros més del que ‘rep', i aquesta és la veritat

Sincerament, ignoro el motiu pel qual aquí no s'explica a la ciutadania que un dels majors problemes que té l'economia catalana és el dèficit que mostra la balança fiscal interregional de Catalunya.

Catalunya té un dèficit fiscal molt elevat: del 3,6% mesurat en termes de PIB i, alhora, arrossega un volum de deute públic també molt elevat: del 15,4% del seu PIB. Aquestes dades són conegudes i fetes públiques, i són les que utilitza el govern central per exigir a Catalunya morigeració en la despesa. No obstant això, el que s'oculta és que Catalunya mostrava, l'any 2007, un dèficit fiscal interregional del 8,7% del seu PIB –en euros comptants i sonants, uns 17.000 milions.

Es preguntaran per què utilitzo una dada tan antiga, una dada del 2007. Doncs per un motiu molt simple: perquè el 2007 va ser l'últim any que van ser publicades les balances fiscals interregionals, l'últim… i l'únic, perquè el govern central es nega a publicar-les.

Catalunya dóna 17.000 milions d'euros més del que rep; aquesta és la realitat pura i dura de Catalunya avui, i a partir d'aquí poden introduir-se totes les matisacions que es vulguin i realitzar-se totes les correccions que s'estimin oportunes. En gran mesura com a conseqüència d'això, Catalunya ha arribat a un volum de deute propi de gairebé 30.000 milions d'euros i a un dèficit propi de més de 7.000 milions.

Fa algunes setmanes el conseller d'Economia va anunciar que les necessitats financeres de Catalunya l'any 2011 podien arribar als 11.000 milions d'euros; per una altra banda, el govern central ha autoritzat que Catalunya es refinanci a través d'una emissió de deute d'entre 2.000 i 2.500 milions; alhora, el mateix govern central ha exigit a Catalunya que redueixi les seves despeses, més del que el govern català ha anunciat. Per què? Doncs perquè Catalunya s'ha passat respecte al dèficit amb què hauria d'haver tancat el 2010 de gairebé 2.400 milions. Bé. Aquesta realitat de la qual no es parla mostra que per cada punt que es reduís el dèficit fiscal interregional que Catalunya pateix, a Catalunya arribarien gairebé 2.000 milions d'euros més, per la qual cosa li seria més fàcil reduir el seu propi dèficit i prescindir de part del seu propi deute.

La despesa ha de ser més eficient, és clar!, però en totes les regions i totes les despeses. Catalunya té un dèficit fiscal interregional del 8,70% del seu PIB, però altres regions, en relació amb el seu PIB, reben molt més del que donen: Extremadura, el 17,78%; Astúries, el 14,33%; Galícia, el 8,19%; Andalusia, el 4,53%, i la llista segueix. I no, això no té res a veure amb la política: és pura economia.

Es deuen estar preguntant el motiu pel qual a Catalunya no es diu pràcticament res sobre aquesta realitat, oi?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.