Borsa

Menys dubtes a l'horitzó

Portugal demana per fi ajuda financera a la UE i el Banc Central Europeu apuja els tipus d'interès, mentre que l'Íbex-35 manté la tendència alcista i es revalora un 1,71% setmanal. Per Marisa Nuez

L'Íbex-35 torna a enfrontar-se amb
la resistència psicològica dels 11.000 punts, que se li
resisteix des de fa mesos

Després de molt especular, dues incògnites s'han esvaït de cop en una setmana i en poques hores de diferència. El rescat més que esperat de Portugal s'ha fet efectiu aquest mateix dijous, mentre que el president del Banc Central Europeu (BCE), Jean-Claude Trichet, anunciava que encaria els tipus d'interès un 0,25% fins l'1,25%, primer moviment des del maig del 2009 en els països de l'euro.

Així, l'horitzó de les borses s'ha aclarit i els índexs ho han reflectit amb guanys més o menys abundosos durant la setmana, tot i que en un primer moment l'imminent rescat a Portugal va sacsejar lleument les places europees. La setmana va començar amb pocs moviments en uns mercats expectants davant la cita de dijous del BCE i un nou episodi d'encariment del deute portuguès en els mercats.

Després de les rebaixes de qualificació efectuades en jornades precedents per Standard&Poor's i Fitch, dimarts Moody's va retallar la solvència del país veí disparant la prima de risc per sobre dels 550 punts. A més a més, la banca portuguesa va anunciar que frenava les compres de deute, precipitant així la demanda d'auxili de l'executiu de José Sócrates, primer ministre en funcions.

Contràriament al que va succeir amb els rescats anteriors de Grècia i Irlanda, en aquesta ocasió la materialització de l'ajuda cap a Portugal no va desencadenar un efecte contagi. Els mercats han exclòs l'Estat espanyol d'aquest grup de països amb problemes de finançament i de nou el Tresor ha col·locat sense dificultats els més de 4.000 milions d'euros en deute a interessos més baixos i això s'està traduint en un millor comportament de la borsa espanyola en les darreres sessions. Així, el principal índex de la borsa espanyola arrossega unes plusvàlues anuals del 10,69% i va tancar divendres en els 10.913,20 punts després d'apuntar-se una alça en cinc sessions del 2%.

Alces en tipus i borsa.

D'altra banda, els mercats havien començat a descomptar la pujada de tipus d'interès a la zona euro des de la celebració de l'anterior reunió del consell de govern del BCE, quan Trichet va advertir que els mínims en el preu del diner tenien els dies comptats. Per això, en anunciar-se l'alça dels tipus els índexs borsaris, en comptes de recular perquè la recuperació econòmica es troba un nou obstacle en el seu camí, van reaccionar pujant més del que ja ho estaven fent. Ara la incertesa en els mercats és saber com serà de dura la política monetària a la zona euro, enfront de l'expansió monetària de la Reserva Federal (FED) dels EUA. Segons Trichet, aquesta pujada no indica que s'hagi inaugurat un cicle alcista de tipus d'interès a la zona euro, però el mercat no ho té massa clar i els experts ja han començat a fixar per al juny el pròxim encariment del preu del diner. Fins i tot preveuen que les taxes finalitzaran el 2011 en l'1,75%, nivell que podria suposar dos increments de 25 punts bàsics en els mesos vinents.

Fer el sord.

Malgrat que ambdues notícies no són precisament bones per als parquets, cal destacar que el comportament de la pràctica totalitat de borses internacionals ha evidenciat una tendència que fa setmanes que està instal·lada en les places financeres. Els inversors ignoren les notícies dolentes i que posen en dubte la fortalesa en la expansió econòmica a través de dades macroeconòmiques ambigües. També fan el sord als conflictes encara oberts al món àrab, i que estan impulsant el preu del petroli cap a nivells preocupants -aquesta setmana el barril de Brent, el de referència a Europa, s'ha enfilat per sobre dels 124 dòlars–. I descarten que el tsunami al Japó i la crisi nuclear derivada d'aquest fenomen faci perillar la recuperació econòmica mundial.

Tots aquests factors, junt amb la demanda d'ajuda de Portugal i un preu del diner més car a la zona euro, haurien hagut de ser suficients perquè els inversors optessin per fer caixa a l'espera de temps millors en la renda variable. Però, lluny d'això, els índexs van escalant posicions a un ritme mesurat i sumant guanys setmana rere setmana.

Ara l'Íbex-35 comença la seva particular batalla amb la resistència dels 11.000 punts. En moltes ocasions ha estat superat aquest nivell, però la manca de fortalesa i els dubtes dels inversors han fet recular l'índex una i altra vegada, incapaç de conquerir aquest cim.

En les pròximes jornades la publicació dels comptes empresarials corresponents al primer trimestre de l'exercici podrien donar l'impuls necessari a l'índex per superar la resistència psicològica dels 11.000 punts o bé frenar l'actual tendència alcista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.