Franc Ponti
coAutor del Llibre ‘Si funciona, cámbialo'
“La creativitat no està en els gens: si volem, podem ser creatius”
El conflicte és la clau per a la innovació sempre que es tingui una actitud positiva
Director del centre d'innovació i emprenedoria d'EADA, Franc Ponti, acaba de publicar un llibre sobre com desenvolupar habilitats per la creativitat i aplicar-les cada dia: a casa, a la feina o a la societat en conjunt. Si funciona, cámbialo és una obra feta mà a mà amb Josep Ferrer Arpí, enginyer i popular per programes televisius de tecnologia com ara Més enllà del 2000.
Josep Ferrer Arpí i jo vam coincidir a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, on ell era responsable de creativitat i jo, assessor. Vam compenetrar-nos molt bé, potser perquè tenim perfils diferents: ell és una persona d'acció i jo, pedagog, ell enginyer i jo humanista, a més som de generacions diferents... vam veure que aquesta combinació podia funcionar.
El conflicte és la clau per a la innovació sempre que es tingui una actitud positiva davant de la diferència; puc no estar d'acord amb allò que diu l'altra persona, però m'interessa i l'escolto.
És clar. Ideo és una firma californiana especialitzada en la innovació en producte, qualsevol tipus de producte. Cada cop que enceten un projecte creen un equip de treball format per homes i dones de professions diferents: hi ha enginyers, lingüistes, antropòleg, dissenyadors, experts en màrqueting, etc. Gent molt diferent, que veu les coses des de perspectives diferents.
Si no fas res per generar idees, el dia a dia se't menja i la creativitat es redueix a una idea de tant en tant. Cal tenir moments reservats per pensar. Sóc professor i necessito el meu temps per innovar a classe. Per això paro per innovar: canviar les dinàmiques de les classes, preparar noves transparències...
Hem de canviar aquesta idea força estesa que la creativitat està en els gens. La ciència ha descobert que el cervell és més plàstic del que ens pensem. Si ens plantegem que volem ser creatius, ho poden ser. La genètica no condiciona allò en què creiem, són les creences les que poden condicionar la genètica.