Gran angular

Israel és un bon exemple de l'economia del coneixement

Antoni Castellà, secretari d'Universitats i Recerca, deia que en aquests moments a Israel el 25% del PIB són noves empreses sorgides de l'àmbit científic i que cal fer una aliança amb Israel per seguir el seu camí i veure com podem aprendre d'ells per fer el mateix salt tecnològic en els propers anys

Aquesta setmana una delegació catalana encapçalada per Artur Mas, formada per empresaris i científics, amb el conseller Andreu Mas-Colell i l'alcalde Xavier Trias, ha visitat Israel. La premsa ho ha tractat de forma generosa, més en l'aspecte polític que en l'econòmic i en el cientificotecnològic.

Cal recordar que en temes de recerca i transferència de coneixement, i de valorització dels resultats de la recerca Israel és un exemple al qual cal prestar molta atenció. Israel és un exemple en economia del coneixement.

Antoni Castellà, secretari d'Universitats i Recerca, deia que en aquests moments a Israel el 25% del PIB són noves empreses sorgides de l'àmbit científic i que cal fer una aliança amb Israel per seguir el seu camí i veure com podem aprendre d'ells per fer el mateix salt tecnològic en els propers anys.

Crec que el govern fa bé de plantejar-se aquest salt tecnològic i que, atès que Catalunya i Israel són comparables en dimensió i en alguns aspectes dels sistemes de ciència, podria ser d'interès indagar com s'ho va fer, i s'ho fa, Israel per assolir aquesta contribució de la ciència al PIB.

Al meu parer, la clau de l'èxit israelià està en el programa d'incubadores tecnològiques, creat l'any 1991, fa 22 anys, sota la direcció i amb el suport de l'Oficina del Cap Científic (OCS) del Ministeri d'Indústria, Comerç i Treball.

El principal objectiu del programa és transformar idees tecnològiques innovadores, que són massa arriscades per a les inversions privades, en empreses start-up viables, que després de la fase a la incubadora han de ser capaces de recollir fons del sector privat i operar pel seu compte. A més, el programa també pretén: 1) promoure l'activitat d'R+D a les zones perifèriques i de les minories; 2) crear oportunitats d'inversió per al sector privat, incloent-hi el capital risc; 3) transferir les tecnologies dels centres de recerca a la indústria, i 4) crear una cultura de l'emprenedoria a Israel.

Actualment a Israel hi ha 22 incubadores distribuïdes per tot el país que hostatgen uns 180 projectes empresarials en diverses etapes d'R+D, que operen en un moment determinat.

Un projecte empresarial està en una incubadora tecnològica uns dos anys i el pressupost total varia 500.000 i 800.000 dòlars, segons l'àmbit d'activitat del projecte. Quan la incubadora està en una zona perifèrica poden rebre fins a 125.000 dòlars més.

L'any 2002 es va començar un procés de privatització de les incubadores. El procés va acabar l'any 2008. Actualment cada projecte empresarial el finança en un 15% la incubadora, privada, i un 85% el govern, que assumeix la major part del risc. Els diners aportats pel govern són una subvenció que només es retornarà si el projecte té èxit.

La devolució de la subvenció més interessos es farà pagant entre el 3% -5% dels ingressos generats pels cànons. El propietari de la incubadora, que hi ha invertit el 15%, pot rebre el 50% de les accions de l'empresa creada. En el temps que el projecte és a la incubadora, el risc és del govern.

El govern israelià ha invertit uns 690 milions de dòlars entre el 1991 i el 2012, la qual cosa ha permès la creació de 1.700 empreses. Més de 1.500 han madurat i sortit de les incubadores. D'aquestes, el 60% han aconseguit atreure inversions privades. A final del 2012, el 40% de les empreses sortides de les incubadores estaven encara en funcionament. La inversió privada total acumulada en aquestes empreses és de més de 3.500 milions de dòlars. Per cada dòlar invertit pel govern israelià en el programa, les incubadores van aconseguir obtenir del sector privat entre 5 i 6 dòlars addicionals. A més, el govern va recuperar una gran part de la inversió.

PROJECTES EMPRESARIALS.

Actualment el govern aporta uns 50 milions de dòlars anuals al programa que permeten finançar els aproximadament 180 projectes empresarials vius que hi ha a les incubadores.

Sense el risc pres pel govern amb les inversions inicials en aquestes iniciatives, no s'haurien creat aquestes empreses ni s'haurien fet aquestes elevades inversions privades que signifiquen la creació de 70 o 80 noves empreses cada any.

No hi ha miracles. El govern israelià va iniciar un programa d'incubadores i el va mantenir públic durant onze anys, i en va estar sis per fer la privatització. També, tot i la privatització de les incubadores, el principal promotor de la valorització és el govern. Seria massa llarg citar les empreses sorgides gràcies a aquest programa.

Més que aprendre d'ells, es pot copiar; fins ara no s'hi ha fet res. Si el govern copia bé el que hi fan a Israel i destina 40 milions d'euros cada any a un programa similar i hi ha el compromís de continuïtat, en pocs anys s'haurà fet el salt tecnològic, que deia Antoni Castellà. El govern ha anunciat desgravacions fiscals. És llençar els diners sense accions com la descrita.

Foment de la tecnologia

L'objectiu de l'Oficina del Cap Científic del govern d'Israel és ajudar al desenvolupament de la tecnologia per fomentar el creixement econòmic mitjançant la innovació tecnològica i l'emprenedoria, i aprofitar el potencial científic d'Israel en la millora de la base de coneixements de la indústria, tot fomentant la col·laboració en R+D tant en l'àmbit nacional com internacional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.