Opinió

La nova llei de segona oportunitat, insuficient

Una bona llei produiria uns beneficis econòmics evidents incentivant el crèdit
i la recuperació
dels deutors per a l'economia productiva

La nova llei de segona oportunitat, aprovada pel govern espanyol, neix amb molts anys de retard i amb moltes limitacions. En un entorn de crisi en què milers de ciutadans estan atrapats pels deutes, i segons dades oficials, un 27% de la població està en risc d'exclusió social, l'atur que arriba al 23% i una economia submergida del 25%, la nova llei es queda a mitges. Només preveu quitances de deutes privats, però no als concrets amb Hisenda o la Seguretat Social, que són les que més afecten, per exemple, els autònoms quan es veuen obligats a cessar la seva activitat. Es necessita una regulació eficaç que afecti tant les persones físiques com les empreses i autònoms.

El model americà que data del 1898 és un dels que millor funciona, ja que preveu un procediment d'exoneració directa després de la liquidació total del patrimoni del deutor i un altre si el deutor té capacitat per fer front a un pla de pagaments.

Al nostre país s'ha animat els ciutadans que consumeixin per impulsar l'economia, sense tenir en compte una solució per als casos d'insolvència. Els préstecs irresponsables sense les cauteles adequades han
contribuït de manera molt significativa a generar la crisi actual.

Una bona llei produiria uns beneficis econòmics evidents incentivant el crèdit responsable i la recuperació dels deutors per a l'economia productiva, que d'altra manera estan condemnats al consum de prestacions socials, a l'exclusió social o a l'economia submergida.

Quan un deutor es recupera deixa de generar despesa pública que paguem tots i torna a tenir la possibilitat d'integrar-se en el procés productiu o pot muntar un negoci que generi llocs de treball.

Per tenir una regulació eficaç s'haurien d'escoltar les recomanacions del Fons Monetari Internacional (FMI) i la Comissió Europea, a més d'analitzar el camí seguit per economies més avançades que la nostra. No és necessari inventar res, simplement es tracta d'observar l'impacte positiu que ha tingut en països amb experiència de molts anys en l'aplicació de lleis que contribueixen a la rehabilitació del deutor honest.

Establir un sistema d'exoneració de deutes constitueix un canvi de filosofia econòmica, i en el cas del nostre país seria de vital importància analitzar les peces i variables que es veuen afectades per evitar conseqüències lamentables per a la nostra ja malmesa economia.

La nostra restrictiva legislació concursal contribueix de manera notable a l'alentiment de l'activitat econòmica. L'empresari ho arrisca tot i per a tota la vida, sense possibilitat futura de recuperació.

Si volem impulsar i incentivar les iniciatives empresarials necessitem lleis ben dissenyades que permetin tenir una segona oportunitat a qui la necessita i a qui la mereix. En qualsevol cas, la nova llei és un primer pas per intentar estar a l'altura de la resta de països europeus.

És un pas necessari i fonamental que necessitarà un gran esforç de tots per continuar avançant en el progrés de la nostra economia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.