Fiscal

Hi ha la possibilitat de recuperar els excessos de quotes deduïbles sobre quotes aportades un cop transcorregut el termini de quatre anys (previst a l'art. 99.5 sobre l'IVA de la llei 37/1992)?

El subjecte passiu pot recuperar, via devolució, en un termini de prescripció de quatre anys, aquestes quotes, segons l'establert per diverses sentències del Tribunal Suprem.

La sisena directiva estableix com a principi de l'IVA la seva neutralitat, no hi pot haver caducitat del dret a recuperar l'excés de quotes aportades quan no sigui possible exercir-lo mitjançant la compensació, a través de l'expedient de devolució.

No es pot privar el subjecte passiu de la possibilitat d'obtenir la devolució de les quotes que no s'hagin pogut compensar, en tenir un crèdit contra la Hisenda Pública.

Constituiria un enriquiment injust per a la Hisenda Pública impedir al subjecte passiu exercir el dret de recuperar aquestes quotes, un cop caducat el dret a deduir-les, no garantint el caràcter neutral de l'impost.

La pròpia llei podria establir que, un cop transcorreguts els quatre anys per optar a la compensació sense haver pogut recuperar tot l'IVA aportat, l'administració iniciés d'ofici l'expedient de devolució, però no està regulat d'aquesta forma, de manera que l'administració, per falta de coneixement del contribuent, pot retenir aquestes quotes.

En qualsevol cas el contribuent té actualment la possibilitat d'invocar la normativa i les sentències existents per recuperar-les. Efectivament, si el contribuent, com ja hem dit, invoca les normatives i sentències existents té possibilitats de recuperar les quotes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.