Borsa

Fantasmes allunyats

Els inversors digereixen els acords de la cimera europea enmig de la confusió però sense abandonar el signe positiu. L'Ibex-35 es revalora un 1,06% en cinc sessions.

Ahorro Corporación
creu que l'Ibex-35 té un potencial alcista del 20,52% a dotze mesos en situar l'índex en els 10.425 punts a final del
proper exercici.

Ha estat una setmana atípica en els parquets borsaris. Per una banda, els diversos dies festius han fet que el mercat espanyol estigui a mig gas. D'altra banda, la celebració de la cimera europea ha mantingut els inversors expectants però amb poques ganes de moure fitxa a l'espera de conèixer, a mesura que avançava la setmana, els acords i les conclusions d'aquesta cita europea. I per si amb això no n'hi hagués prou per augmentar el nerviosisme, en les darreres jornades també hi ha hagut reunió del Banc Central Europeu (BCE). I en aquest escenari, l'indicador principal del mercat espanyol ha mostrat certa fortalesa i divendres es va acomiadar en els 8.649,70 punts, nivell que deixa una revaloració setmanal de 1,06%, que permet que l'índex es tanqui a la segona setmana arrossegant guanys.

L'apreciació espectacular dels principals índexs borsaris de la setmana anterior (que en el cas de l'Ibex-35 va ser del 10,24%), a l'abric d'una solució possible a la crisi de deute, feia pensar que la presa de beneficis encetaria la setmana borsària. Però lluny d'això, el diner va continuar entrant en els parquets, i els inversors confiaven en un acord dels dirigents europeus en la cimera de final de setmana. Aquesta confiança renovada en la zona euro va reflectir-se en més números negres per als índexs (l'Ibex-35 va ser dels que més es va revalorar, un 1,72% dilluns) i en una relaxació de les primes de risc dels països amb més dificultats (desinflant l'espanyola per sota els 300 punts bàsics).

La calma que es respirava en els mercats va continuar uns dies més i ni tan sols la nova aparició en escena d'Standar & Poor's va canviar el rumb dels índexs. L'agència de qualificació va amenaçar de treure la màxima qualificació als països de la zona euro que encara la mantinguin, inclosa Alemanya. I com que els europeus van assegurar que no s'ha de creure tot el que diguin les agències de ràting, S&P va respondre amb una altra amenaça: la de rebaixar la qualificació al fons de rescat europeu.

REFREDANT ELS ÀNIMS.

Però la bonança dels primers dies de la setmana va mutar en un augment dels nervis a final de setmana, amb totes les mirades fixades a Frankfurt. La segona reunió de l'entitat amb Mario Draghi com a president no havia d'aportar gaire sorpreses als parquets. Tothom estava convençut que Draghi tornaria a abaratir el preu del diner, tal com va fer (abaixant un quart de punt els tipus, fins l'1%). El que no tenien apuntat en l'agenda els inversors era el pessimisme de l'entitat emissora en relació amb el creixement econòmic de la zona euro. Draghi va despertar el fantasma de la recessió en assenyalar que l'economia s'enfronta a riscos importants colpejada per la crisi de deute. Galleda d'aigua freda pels inversors i, altres cop, pèrdues de prop del 2% en els índexs principals (l'Ibex-35 va perdre els 8.500 punts en recular un 2,12% dijous), sacsejats també per la negativa del banc a les compres en massa de deute perifèric cosa amb què no comptaven els inversors.

Amb la ressaca de després del BCE, la darrera jornada setmanal va començar amb molta volatilitat a la borsa ja que el temps de la cimera s'acabava i l'acord entre els seus membres encara no estava definit. Però l'espera tensa va deixar pas a més compres, ja que les notícies que sobre les conclusions de l'acord entre els dirigents europeus -encaminades a enrigidir la disciplina fiscal– va acabar d'acontentar els inversors i els principals índexs internacionals van saltar al terreny positiu. Malgrat que els punts de l'acord i les seves conseqüències encara s'han de pair bé i que la cimera no hagi acabat en decepció, ha ajudat a allunyar alguns fantasmes borsaris.

PRONÒSTIC OPTIMISTA.

Tot i que el panorama d'aquests moments pel que fa a la renda variable és ombrívol, encara hi ha optimistes. En aquesta època de l'any és habitual que les empreses d'inversió facin els seus pronòstics per a l'exercici que està a punt de començar per tal que els seus clients recomponguin la cartera. Ahorro Corporación ha estat una de les més matineres i, nedant contra corrent veient els obstacles que encara han de superar les borses, ha anunciat la seva aposta arriscada que situa l'índex espanyol selectiu en els 10.425 punts a final del 2012, un nivell que suposa una revaloració anual del 20,52% (respecte al tancament de divendres). Han de passar més de dotze mesos per veure si es fa realitat aquesta apreciació de l'índex. De moment, el curt termini és el que mana en els parquets borsaris i, sobretot, el tancament d'aquest exercici negatiu en el que fins aquest divendres l'Íbex-35 s'ha depreciat un 12,27%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.