cultura

Cultura

els espais de la batalla de l'ebre

Documenten 15 búnquers de formigó de la línia fortificada de la Fatarella

L'associació Lo Riu presenta un estudi de la darrera resistència republicana a la batalla de l'Ebre

El Comebe excavarà el lloc de comandament

La línia fortificada de la Fatarella construïda l'estiu del 1938 durant la batalla de l'Ebre per l'exèrcit republicà pot ser un element clau per explicar el final, força confús, d'un dels episodis bèl·lics més cruents de la Guerra Civil. Així ho creuen des de l'associació cultural Lo Riu, que enguany ha aconseguit a través del Departament de Cultura que dos arqueòlegs elaboressen un estudi de documentació i catalogació arqueològica dels elements que configuren aquesta línia de 33 quilòmetres que va des la Fatarella fins a Riba-roja, entre els quals hi ha búnquers, línies de trinxeres, pous de tirador i refugis. Aquest estudi ha servit per documentar i marcar amb les coordenades GPS un total de quinze búnquers de formigó, la majoria dels quals estan a la serra de la Fatarella. “Des d'aquí controlaven la confluència de camins de la Fatarella cap Ascó i Riba-roja”, explica Àlex Sambró, president de Lo Riu, que assenyala que les conclusions de l'estudi certifiquen que aquesta línia és “un sistema defensiu sobre carreteres i vies de comunicació cap al riu Ebre”. A més, totes les construccions mantenen el mateix patró i dimensions. Segons els estudiosos, des d'aquesta línia amb forma d'arc els soldats van cobrir el novembre del 1938 la retirada de l'exèrcit republicà que va travessar l'Ebre cap a Flix, evitant nombroses baixes.

L'any 2005, un grup d'historiadors amateurs van descobrir aquesta línia fortificada i el que semblaven les restes del lloc de comandament del XV Cos de l'Exèrcit de l'Ebre, dirigit per Manuel Tagüeña. Des d'aleshores només l'associació cultural Lo Riu ha dut a terme tasques de preservació i difusió. Ara bé, el mes d'octubre, el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre (Comebe) dirigirà unes excavacions arqueològiques al lloc de comandament. “Hi ha restes d'edificacions i ocupava uns tres quilòmetres”, explica Àlex Cervelló del Comebe, tot precisant que l'excavació se centrarà només en uns 200 metres quadrats. El Comebe preveu senyalitzar la zona i posar-hi fites direccionals que indicaran com arribar als búnquers i trinxeres recuperades per Lo Riu.

LA XIFRA

1.000
soldats
es calcula que estaven repartits per tota aquesta línia defensiva que cobria la retirada republicana.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.