Empreses

Una altra ‘mina' de diamants

Circa Jewels, líder en la compra de joies de segona mà, preveu facturar 20 milions a cada país europeu on s'estableixi

Vendre diamants de segona mà suposa un benefici ambiental i social
Han previst obrir vint oficines a deu països europeus en un termini de dos anys

Si pensem en una mina de diamants, visualitzem tot d'obrers foradant amb penalitats una muntanya d'un país de l'Àfrica austral. Però podríem trobar altres mines, en un sentit figurat, per acontentar la demanda de pedres precioses. El mercat de segona mà de la joia ha esdevingut en els últims anys una gran oportunitat de negoci als Estats Units, amb la firma Circa Jewels, que està en fase d'implantació a Europa, la mina que ha de proveir l'assedegat mercat de la joia i dels rellotges de l'altra banda de l'Atlàntic.

En aquest desembarcament de Circa Jewels, fundada per Chris del Gatto l'any 2001, Barcelona figura com el quarter general a Europa, on han previst fer vint oficines en deu països, amb el propòsit d'arribar a facturar en dos anys vint milions d'euros a cadascun dels mercats. A banda de la capital catalana, la firma ha obert establiment a Madrid, Milà i Ginebra.

El model del negoci, com exposa Xavier Cunill, parteix de “trencar el tabú de vendre's les joies. Fem veure a la gent que si no fa servir un objecte, com la joia, i se'n vol comprar un de nou, el millor que pot fer és vendre'l.”

De fet, el perfil de client que predomina és el del que recorre a aquest circuit per vendre una joia i, amb els diners obtinguts, comprar-se'n una altra, el que s'anomenaria una compra per rotació. Ara bé, hi ha un 20% de clients que van a Circa Jewels per la necessitat peremptòria de vendre un objecte de valor que pot proveir d'uns recursos providencials per superar el mal tràngol de la crisi econòmica. I també hi té cabuda “un client com una àvia que ens va venir a veure per vendre's unes joies i, amb els diners, pagar al nét un curs a Esade”. En contra del que podríem pensar, a les oficines de Circa tampoc no hi sovinteja l'inversor que ha adquirit diamants i se'ls ven al cap del temps després d'haver calculat unes plusvàlues sucoses, tot i que aquesta figura també hi és. No debades, en els últims 20 anys, la cotització del diamant ha pujat un 50%, si bé en el darrer ha perdut una mica de pistonada, un 5%.

LLUNY DEL COMPRO OR.

El negoci de Circa Jewels, que en el seu concepte sempre hi incorpora allò de “servei de luxe” justament malda per distanciar-se del circuit del “compro or”, fins ara la possibilitat lògica de trobar un comprador per al propietari de joies. “No paguem més o menys en funció de les necessitats del venedor, com es fa en el món del «compro or», sinó que garantim un preu just.” Així mateix, Circa es presenta com una alternativa de les subhastes de joia, que a part d'ajornar durant mesos la venda de la joia, cobren un marge del 20%, molt més alt que la intermediació que exerceix aquest negoci de compra i venda.

Un compromí que Circa Jewels vol contraure amb els clients és la unificació dels preus arreu de tota la seva xarxa mundial d'establiments, tot fugint dels mètodes que voregen la usura que habitualment es fan servir en el sector del “compro or”. “Hem arribat a fer estudis de mercat en aquest segment de mercat en què podíem observar com a una dona ben vestida, distingida, se li oferia un millor preu que a un jove d'aparença més informal per la mateixa peça”, informa Xavier Cunill, que hi afegeix que a Circa Jewels es multiplica per dos o per tres el preu mitjà que s'ofereix en el “compro or”.

En la seva declaració de principis, aquest negoci s'obre tant a la compravenda d'una joia de cent euros com a la d'un diamant de més de vint quirats, però òbviament, la firma destaca tot allò que li pugui donar una pàtina de prestigi. Així doncs, un dels segments de mercat amb què cuita de tenir una bona relació amb una clientela preferent són les cases reials europees: “tradicionalment, han estat grans compradors de joies, un patrimoni fàcil de transportar quan les vicissituds socials i polítiques, les revolucions, els han obligat a abandonar llurs països amb només el que tenien al damunt.” Però això no vol dir que una aliança modesta no pugui ser objecte d'una transacció, perquè, com diu Cunill, “al capdavall, el volum de negoci és la suma de tot, de la venda de peces importants i de peces modestes.” Per prestigiar el negoci, a Circa Jewels també treballen en conveni amb grans noms de la joieria com Central Suiza, per obtenir clients potencials.

Cal insistir que el model de Circa Jewels és genuïnament dels EUA, ja que incorpora hàbits absolutament estranys en les nostres latituds, com la compra de rellotges de segona mà, un mercat molt dinàmic als Estats Units, on, per cada rellotge nou que es ven, n'hi ha dos que es reutilitzen. Podríem dir el mateix dels anells de compromís, un altre tipus de peça que als Estats Units passen al mercat de segona mà sense cap mena de complexos.

Un altre fonament poderós del concepte de negoci de Circa Jewels és el reciclatge. Com explica Xavier Cunill, “és important inculcar al potencial venedor de diamants que si allibera per al mercat aquella joia que ja no vol lluir, és una pedra preciosa menys que no s'ha d'extreure de la terra, amb totes les implicacions ambientals i socials que això comporta”.

A priori, a Circa Jewels no observen que a Europa hi puguin despuntar uns mercats, unes mines, per damunt d'altres, en aquesta tasca d'obtenir peces que han de nodrir la demanda nord-americana. Com explica Xavier Cunill, “no veiem que hi hagi mercats que d'entrada ofereixin millors expectatives per al nostre negoci que altres. Es pot donar el cas que, per exemple, a Suïssa puguem obtenir mercats més grans, però potser seran en menys quantitat.”

Un concepte creat per Chris del Gatto

La idea d'un negoci de joieria, diamants i rellotges que es nodreix del públic va sorgir del magí de Chris del Gatto, novaiorquès de 41 anys. Gemmòleg de professió, amb vint anys va decidir vendre la seva part d'un negoci de processament de diamants del Districte del Diamant de Manhattan per entrar com a soci a MHR Estate & Fine Jewelry, una empresa dedicada a la compravenda de finques i joieria antiga. Del Gatto va perfeccionar la pràctica d'MHR de comprar joies a persones i majoristes per vendre-les a joieries de prestigi per donar-hi més abast i estendre-la a altres tipus de clients. Va ser així com el 2001, amb el seu soci a MHR, Jeffrey Singer, va fundar Circa, que en deu anys d'activitat ha aconseguit assolir una cota de facturació de 135 milions de dòlars, amb un ritme de creixement sostingut del 30%. Respecte a l'elecció de Barcelona com a base d'operacions en el mercat europeu, Chris del Gatto considera que “Barcelona és una ciutat amb classe i cosmopolita que encaixa a la perfecció amb el concepte de Circa Jewels”. Hi afegeix que “estem convençuts que el plantejament dels nostres serveis sorprendrà i farà canviar el concepte que actualment hi ha en el sector de la compra de joies”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.