El miratge s'esmicola
El parquet torna a ser un desert un cop esvaït l'efecte Draghi alhora que creix la desconfiança sobre els PGE del 2013 i els dubtes sobre el rescat. L'Íbex recula un 6,34%.
L'Íbex-35 acomiada
el setembre amb una revaloració del 3,88% mensual i els guanys
en el trimestre es disparen un 8,54%
Si d'una cosa no ens podem queixar és que el que ha passat aquesta setmana es veia venir i els experts ja ens havien advertit que passaria. El pessimisme s'ha tornat a instal·lar en els parquets un cop ha passat l'efecte positiu que va tenir la promesa del president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, d'intervenir en els mercats de deute si els països en dificultats demanaven l'ajut financer. Després que Draghi estengués la mà als perifèrics, aquests no han fet cap moviment i els mercats estan penalitzant aquesta inactivitat.
L'executiu espanyol presidit per Mariano Rajoy fa setmanes que juga a confondre els mercats i mentre s'especula amb el fet que les condicions per accedir al rescat ja estan pactades amb els socis europeus els parquets s'omplen de rumors que situen la demanda d'ajut en l'agenda. Però poca cosa més. El rescat s'allunya o s'apropa segons el dia, i aquesta incertesa ha tornat a disparar la prima de risc espanyola cap als voltants dels 460 punts durant els darrers dies alhora que el selectiu Íbex-35 es precipitava un 6,34% setmanal, caient als 7.708,50 punts de divendres. Aquesta davallada impedeix a l'índex espanyol tancar la darrera setmana de setembre amb guanys (havia finalitzat la resta de setmanes d'aquest mes en terreny positiu) però no fa desaparèixer els guanys del selectiu durant aquest mes en el qual arrossega una plusvàlua del 3,88%. Amb aquest ja són tres els mesos de revaloracions de l'índex en el 2012 (el juny, l'agost i el setembre), exercici en què acumula un descens del 10,01%. Cal destacar que aquest és el primer trimestre d'aquest any que l'Íbex-35 acomiada en positiu (+8,54%) després que en els dos trimestres precedents l'índex acumulés una davallada del 6,52% i de l'11,31%.
CÒCTEL EXPLOSIU.
A més a més, les protestes ciutadanes que s'han produït a Madrid aquesta setmana, amb l'assetjament al Congrés, han fet la volta al món, augmentant els nervis de la comunitat inversora respecte al país. Aquesta inestabilitat política també s'ha incrementat arran de la convocatòria d'eleccions anticipades a Catalunya. Tot plegat, un còctel massa explosiu per a uns inversors que han preferit allunyar-se del parquet abans que sigui massa tard i en surtin escaldats.
VOLATILITAT.
Amb vista a les properes sessions els mercats hauran de pair les conclusions d'aquesta auditoria per conèixer amb detall quins bancs són els més necessitats i quins estan fora de la crema. A més a més, la incògnita del rescat continuarà planant sobre els parquets i condicionant l'esdevenir d'aquests, alhora que s'apropen les eleccions a tres comunitats autònomes, cosa que afegeix un factor més d'incertesa. I això emmarcat en una situació econòmica global molt delicada. Massa fronts oberts per arriscar-se a romandre dins dels mercats.