Gran angular

Ningú no està fent les maletes

Les cambres estrangeres instal·lades a Catalunya neguen que entre els socis hi hagi por davant el procés d'autodeterminació

Catalunya va rebre el 33,9% de la inversió estrangera productiva a l'Estat espanyol el 2011

És un dels arguments principals dels qui s'oposen que Catalunya plantegi un referèndum sobre la independència, el risc que les multinacionals fugin i que la inversió estrangera esquivi qualsevol possibilitat d'aterrar al nou estat català. És una tesi que se sosté amb aquella màxima que diu que el món empresarial és poc amic dels canvis i que s'engreixa amb declaracions d'empresaris com el propietari del grup Planeta, José Manuel Lara, amenaçant de deslocalitzar-se cap a la Meseta si Catalunya deixa de formar part de l'Estat espanyol.

Conscient d'aquestes pors i de la necessitat d'explicar que les aspiracions legítimes del poble català no són incompatibles amb l'estabilitat política i econòmica, el president Artur Mas ha aprofitat aquesta setmana per llançar un missatge de confiança als cònsols estrangers acreditats a Catalunya. “Aquest és un país que el que vol és tenir talent, una mentalitat oberta i presència al món”, els ha dit.

Pel que fa a les empreses estrangeres instal·lades a Catalunya, el nou context polític se segueix amb interès però sense preocupació. “Aquest debat es mira amb atenció però de moment no ha generat cap reacció ni canvi d'estratègia”, explica el director general de la Cambra de Comerç francesa a Barcelona, Philippe Saman. L'Estat francès és el soci comercial principal de Catalunya i el primer destinatari de les exportacions catalanes (10.761 milions d'euros el 2011).

Encara es mostra més contundent el responsable de la Cambra de Comerç catalanoisraelita, Giacco Ventura, que destaca que “les empreses israelites tenen una sintonia molt positiva amb Catalunya i hi confien plenament”. De fet, com explica la presidenta de la Cambra de Comerç italiana a Barcelona, Emanuela Carmenati “el que preocupa és la inestabilitat econòmica”.

La Cambra de Comerç dels EUA a l'Estat espanyol debatrà en la seva propera junta una postura oficial sobre el procés polític obert a Catalunya però com expliquen els seus responsables, es tracta més d'una resposta a les peticions de periodistes que no pas de recollir una inquietud expressada entre els seus socis.

A punt de confirmar el rescat al món empresarial, es mostra molt més preocupat per saber com evolucionarà la situació econòmica que no pas per la convocatòria anticipada d'eleccions a Catalunya o la preparació d'un referèndum per a l'autodeterminació. En altres paraules, tal com explicaven fa uns dies els responsables de les filials catalanes de les químiques Basf i Dow Chemical, el que marcarà l'estratègia d'aquestes empreses serà l'evolució del mercat, però no es preparen les maletes perquè hi hagi un canvi de fronteres.

El director general de la Cambra de Comerç francesa a Barcelona destaca que no tenen cap indici sobre possibles deslocalitzacions i hi afegeix que “de moment tots els projectes d'empreses franceses a catalunya que estaven en marxa continuen avançant”. Perquè aquest és l'altre element que s'ha posat sobre la taula. Una Catalunya independent continuarà sent atractiva per a la inversió estrangera? Segons dades del Departament d'Empresa i Ocupació, Catalunya va concentrar una mitjana del 14,7% del total de la inversió estrangera a l'Estat espanyol entre el 2000 i 2010, una xifra significativament superior -que va arribar al 33,96% el 2010- si ens referim exclusivament a la inversió productiva.

Per als qui defensen la inviabilitat econòmica d'una Catalunya independent, un dels arguments principals és que el país perdria aquesta atracció, però el cert és que donada la pèssima situació econòmica de l'Estat espanyol marcar fronteres podria arribar a ser beneficiós.

Així ho explica per exemple el responsable de la Cambra de Comerç catalanoisraelita. “Quan una empresa decideix una inversió analitza la marxa de l'economia del país en qüestió, i potser seran més proclius a venir a Catalunya si la situació econòmica aquí és millor que a l'Estat espanyol”, destaca Ventura.

De fet l'associació amb la desprestigiada marca Espanya ha perjudicat Catalunya no només en l'atracció d'inversió sinó en les possibilitats de finançar-se als mercats internacionals.

Per Emanuela Carmenati les conseqüències d'una hipotètica independència “dependrà de la tranquil·litat o inquietud que es transmeti al mercat i de com es desenvolupi el procés”. I la clau serà aquesta. Les multinacionals volen estabilitat, independentment de la bandera que onegi. En aquest sentit en el Departament d'Empresa i Ocupació es considera que les imatges de manifestants encaputxats assaltant un establiment de la cadena Starbucks al centre de Barcelona malmeten molt més la tasca d'atracció d'inversió a fora que una possible deriva a la independència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.